Létrehozva: 2020.02.17.

Már nincs uram és nincs asszonyom?

Fokozódik a genderőrület, ki akarják irtani a német nyelvből is nemeket, sőt az uram és asszonyom megszólítást is. De Londonban sem jobb a helyzet.

Hannoverben új kifejezést használnak a tanár szóra és elhagyják például az uram (Herr) és asszonyom (Frau) megszólításokat is.

Elsőként mutattak be Németországban olyan útmutatásokat, amelyek a nemi egyenlőséget hirdetik a német nyelvben. Ráadásul tavaly egy olyan törvény lépett életbe Németországban, amely szerint a születési anyakönyvi kivonatokon már egy harmadik nemet is meg lehet jelölni a meglévő férfi és nő mellett.

De nem csak ez a változás Hannoverben, hanem például máshogy nevezik majd a tanárokat is, amely többesszámra eddig a nőnemű „die Lehrer” szót használták, most viszont létrehoztak egy új, nemileg semleges kifejezést: a „Lehrenden-t” – ami egyébként nyelvtanilag nem helyes, de legalább megfelel a genderizmus elvárásainak. A német városban ezen felül elhagyják a Herr (uram) és a Frau (asszonyom) megszólítást is.

Az újítások között ott van például a csillagjel (*), amit már gendercsillagnak neveznek, és amivel jelezni tudják, hogy éppen milyen nemről van szó. Attól se kell félni a liberális genderizmus követőinek, hogy ez a gendercsillag szóban ne tudna megvalósulni. Az élő beszédben ugyanis az emberek majd szünetet tartanak ott, ahol a csillag van.

Londonban is Több londoni színház is eltörli a közönség megszólításánál használt „hölgyeim és uraim” kifejezést, nehogy megsértse a magukat nem kizárólag két nem alapján meghatározó nézőket. A meghökkentő döntést azért hozták meg a színházak vezetői, mert a – több mint 47 ezer tagot számláló – művészeti szakszervezet, az Equity egy LMBTQ művészekkel kapcsolatos viselkedésre vonatkozó ajánlásában ezt is megfogalmazta. Olyan világsztárok támogatják Nagy-Britanniában az Equity Union művész-szakszervezetet, mint a James Bond filmek sztárja, Daniel Craig vagy az Oscar-díjas Helen Mirren. Óriási visszhangja lett a brit sajtóban a legutóbb közreadott egyik szakmai tájékoztatójuknak, amely után több londoni színház is arra tett ígéretet, hogy az úgynevezett „genderfluid” nézők érdekében el fogják törölni a színházakban eddig használt „hölgyeim és uraim” megszólítást, a „foglalják el helyeiket” felszólítás elől. Közzé tettek egy ajánlást, amely a színházak munkatársait felkészíti arra, hogyan ne sértsék meg a nemüket nem csupán nők és férfiak „bináris kategóriájából” meghatározó művészeket. Az ajánlás példákat is bemutat, hogy milyen kifejezéseket használjanak, illetve ne használjanak az esetleg LMBTQ közösséghez tartozó művészek előtt. Az „Ön meleg vagy hetero?”, vagy a „milyen műtétje volt/milyet tervez” kifejezetten nem ajánlott, míg a „milyen öltözőt szeretne”, vagy a „játszana-e cisznemű szerepet” kérdéseket teljesen helyénvalónak tartják. Az ajánlás megfogalmaz egy olyan mondatot is, miszerint a színházak „fontolják meg a kollektív megszólítások területén gendersemleges kifejezések használatát a színfalak előtt és mögött is”. Emiatt a megjegyzés miatt robbant ki botrány Nagy-Britanniában, mivel az ajánlás nyomán eddig már három színház, a londoni National Theatre, a Royal Shakespeare Company és a Nimax Theatre is ígéretet tett rá, hogy a jövőben törlik a „hölgyeim és uraim” megszólítást és helyette más megszólítással hívják majd fel a nézők figyelmét arra, hogy az előadás kezdetén vagy a felvonások közti szünet végén foglalják el helyeiket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére