Létrehozva: 2021.10.13.

Már megint Kolombusz a legfőbb probléma Amerikában

A radikális baloldal követelésének engedve Joe Biden az őslakos népek napjává nyilvánította a Kolumbusz-napot.

A radikális baloldal azonban ezzel a gesztussal nem teljesen elégedett, mert ők az akarják elérni, hogy hivatalos szövetségi, nemzeti ünnepnap legyen az őslakos népek napja, de nem a Kolumbusz-nap mellett, hanem helyette- írja az Origo-. Ennek jeléül a szélsőségek a floridai Tampában meggyalázták Kolumbusz Kristóf szobrát, a New York-i Sycaruse-ban pedig a radikális baloldallal szimpatizáló polgármester a helyi Kolumbusz emlékművet akarja eltávolítani. 130 város és 4 állam mindenesetre engedett a szélsőségesek követelésének, ezeken a helyeken már nem a Kolumbusz-nap mellett, hanem helyette ünneplik az őslakos népek napját.

Az Egyesült Államokban október 11-én ünnepelték a Kolumbusz-napot. A Kolumbusz-nap mindig október második hétfőjére esik. Ekkor arra emlékeznek, hogy az olasz származású Kolumbusz Kristóf a spanyol királyi pár megbízásából, 1492. október 12-én, Hispaniola szigetén partra szállva, felfedezte Amerikát. Ez a nap az Egyesült Államokban hivatalos szövetségi, nemzeti ünnepnap, ugyanakkor egyes államok és önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy helyi szinten mégsem kívánják megünnepelni a Kolumbusz-napot. Idén négy állam és nagyjából 130 önkormányzat nem ünnepelte meg a Kolumbusz-napot. Ezen államok a következők: Minnesota, Alaska, Vermont és Oregon. A Demokrata Párt radikális baloldali szárnyához tartozó polgármesterek által irányított városok sem ünneptél meg Amerika felfedezésének az emléknapját. Ezen városok közül a következők a fontosabbak: Seattle, Los Angeles, Denver, Phoenix és San Francisco. A Kolumbusz-nap helyett az őslakos népek napját (Indigenous Peoples' Day) ünnepelték.

Joe Biden az őslakos népek napjává nyilvánította a Kolumbusz-napot

A radikális baloldal régi követelésének engedve Joe Biden elnök október 8-án kiadott egy közleményt, amelyben az őslakos népek napjává nyilvánította az október 11-et, azaz a Kolumbusz-nap aktuális dátumát. Szintén első amerikai elnökként Biden üdvözölte is az őslakos és indián közösségeket az új emléknap alkalmából. Az aznap kiadott, szokásos Kolumbusz-napi közleményben is utal az őslakos népekre. Mivel Biden közleménye nem egyértelmű – könnyen félreértésre ad okot – ezért a témával kapcsolatosan a sajtó még pénteken felvetette, hogy akkor a Kolumbusz-nap helyett, vagy mellett ünneplik-e az őslakos közösségek napját? További kérdésként vetődött fel, hogy hivatalos szövetségi, nemzeti ünnepnap lesz-e az indián őslakosok napja, vagy sem? A félreértések tisztására érdekében a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki közölte, hogy nem a Kolumbusz-nap helyett, hanem amellett fogják ünnepelni az őslakos népek napját, tehát idéntől Amerika felfedezésének a mindenkori emléknapján fognak megemlékezni az őslakosokról is. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az őslakosok népek napja hivatalos szövetségi, nemzeti ünnep lesz. Az államok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy ezt megünnepli-e, vagy sem. Idén 10 állam megünnepelte az őslakos népek napját, ebből négy nem a Kolumbusz-nap mellett, hanem helyette. A szövetési intézményekben viszont továbbra is a Kolumbusz-napot fogják szabadnapként megadni. A New York Times értesülése alapján létezik egy kidolgozott törvénytervezet, amely szövetségi, nemzeti ünnepé nyilvánítana a Kolumbusz-naphoz hasonlóan az őslakos népek napját is, de erről még nem szavaztak.

Dacára annak, hogy Biden – részben – teljesítette a kívánságukat, a radikális baloldal ismét tombolt

Noha Biden elnök tejesítette a radikális baloldal egyik legfontosabb követelését az őslakos népek emléknapjának a proklamálásával, a szélsőségesek úgy tűnik, hogy ezzel nem elégedettek. Szerintük ugyanis hivatalos szövetségi ünnepnappá kell tenni ezt, de nem a Kolumbusz-nap mellett, hanem helyette. Ez az érvelés tökéletesen beleillik a radikális baloldalnak az eltörlés kultúrájába (cancel culture). Miközben a korábbi évtizedekhez hasonlóban New York City olasz közössége ünnepelte a Kolumbusz-napot, addig New York állam egy másik városában, Syracuse-ban a polgármester azon mesterkedik, hogy eltávolítassa a nagy felfedezőnek az 1934-ben ott felállított szobrátírja a Post Millennial.
A hivatalosan pártfüggetlen, gyakorlatban a radikális baloldallal szimpatizáló Ben Walsh terve felháborította Sycaruse olasz közösségét, szerintük a városvezető szándékosan megsérti őket. Annak érdekében, hogy megakadályozzák Kolumbusz szobrának az eltávolítását, a helyi olaszok bírósághoz fordultak. Ezzel időt nyerhetnek, hiszen amíg nincs jogerős bírósági ítélet, addig a radikális baloldallal szimpatizáló polgármester nem tudja eltávolíttatni a szobrot. Október 11-én a floridai Tampa városában a részben indián származású radikális baloldali demonstrálók meggyalázták Kolumbusz szobrát, vörös festékkel öntve le azt.
A Kolumbusz-nappal kapcsolatosan az emelhető ki újdongákként, hogy Spanyolország fővárosában, Madridban is tüntetést szervezett a radikális baloldal. Indiánok hiányában a radikálisok egy része hagyományos indián ruhába öltözött, és úgy tiltakozott a gyarmatosítás ellen, közben hangosan szidalmazták a Spanyolországot naggyá tevő felfedezőket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja