Létrehozva: 2020.04.09.

Már kocogni is tilos Franciaországban

Mivel még mindig nem tetőzött Franciaországban a járvány, sőt egyre többen halnak meg, április 8-tól további szigorításokat vezettek be. Szerdától az országba történő belépést és a lakhelyelhagyást is szigorúbban ellenőrzik a hatóságok.

Franciaországban meghaladta a vírus halálos áldozatainak száma a tízezret. Kedden kórházakban 607, míg idősotthonokban 820 fő halt meg. Áprilisban eddig mintegy 6 000 koronavírus-fertőzött halt meg Franciaországban, ennek csaknem 25 százaléka, 1 427 fő április 7-én, kedden.

Mivel a kijárási tilalom ellenére még mindig túl sokan tartózkodnak az utcákon a francia fővárosban, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo és Didier Lallement rendőrfőnök sajtóközleményben a kijárásra vonatkozó szigorításokat tett közzé, melyek április 8-tól léptek életbe. A rendelkezés lényege, hogy délelőtt 10 és este 7 óra között tilos szabadtéri sporttevékenységet folytatni Párizsban.

Arra kérik továbbá a lakosokat, hogy csak sürgős és halaszthatatlan ügyek intézése miatt menjenek el otthonról és kerüljék a csoportosulásokat. Anne Hidalgo azzal magyarázta az intézkedést, hogy így kevesebb ember lenne egyszerre az utcákon, hiszen ha a kocogók délelőtt 10 óra előtt, illetve este 7 óra után mennek el otthonról, akkor olyan időpontban lesznek kint az utcán, amikor a bevásárlók és a munkába járók már hazaértek vagy éppenséggel dolgoznak a munkahelyükön, így kisebb lesz az esélye a fertőzés terjedésének.

Nem csak a kijárási tilalommal kapcsolatban vezettek be szigorításokat. Április 8-tól Franciaország területére csak a belügyminisztérium oldaláról letöltött nyomtatvánnyal lehet belépni, akár az európai, akár valamely tengerentúli területről van szó. Az intézkedést a francia belügyminisztérium tette közzé egy Twitter-bejegyzésben.

A franciáknak a fele nem bízik a kormányban, különös tekintettel a járványügyi intézkedésekre derül ki egy közvélemény-kutatásból. Emmanuel Macron Seine-Saint-Denis-ben tett látogatása is balul sült el, komoly kritikákat kapott az államfő felelőtlen viselkedése miatt.

A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet ezer, 18 éves vagy annál idősebb személy megkérdezésével készített felmérést április 6-án és 7-én a TF1 francia televíziós csatorna és az LCI hírportál megbízásából.

A felméréséből kiderül, hogy egyre kevesebb francia bízik a kormányban, csupán a lakosság 50 százaléka véli úgy, hogy a kormánynak a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedései hatékonyak, a március 31-i adatokhoz képest ez 4 százalékos visszaesés.

Nagy vitát váltott ki Macron elnök keddi Seine-Saint-Denis-ben tett látogatása mind a lakosság, mind a politikusok között. Az államfő egy ápolási otthonba látogatott, ahonnan kilépve nagy tömeg fogadta, figyelmen kívül hagyva a kötelező távolságtartást, sőt, az elnökön és kíséretén sem védőmaszk, sem kesztyű nem volt.

Emiatt sok politikus éles kritikával illette a köztársasági elnököt. Marine Le Pen döbbenetesnek nevezte a látványt, ahogy Macront körülvették az emberek, akik közül a legtöbben nem viseltek maszkot.

Kormányszóvivője most azzal próbálja mentegetni, hogy a francia elnök nem akart tömeget „ összecsődíteni” maga körül, csak köszönteni akarta a népet.

Már útközben, az autóból integetve is azzal kellett szembesülnie, hogy nem feltétlenül örülnek a helyiek a látogatásának, ugyanis többen is kifütyülték és azt skandálták az erkélyükről, hogy mondjon le a köztársasági elnök. A helyiek által készített felvételen tisztán hallatszik többször is a „démission” (lemondás, leköszönés) szó.

Az internetre felkerült egy másik felvétel is, ezen egy helyi lakos az erkélyről kiabál az államfőnek, arra kéri, hogy ugyan árulja már el, hogy hol szerezték a maszkjaikat, mert a migránsnegyed lakói nem jutnak hozzá semmiféle védőfelszereléshez. A kiabáló nő nem kapott választ, de azért folytatta a kérdezősködést, afelől érdeklődött, hogy hova mennek az öltönyösök, mivel kijárási tilalom van. Bár választ egyik kérdésére sem kapott, a felvétel végén „köszönetet” mondott neki Franciaország és az egészségügyi dolgozók nevében.

Emmanuel Macron és kísérete Pantin után a megye egy másik településére, la Courneuve-be látogatott, ám itt sem kapott jó híreket. A polgármester, Gilles Poux ugyanis elmondta, hogy nagyon nagy gondot okoz a kórháznak a maszkok és egyéb védőfelszerelések hiánya, különböző magán cégektől próbálnak beszerezni néhány darabot. A CNews felvételén egy ápolónő pedig arról beszélt, hogy jobb híján este kimossa és megszárítja az egyszer használatos steril védők

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában