Létrehozva: 2021.07.11.

Magyarország második az uniós országok védettségi rangsorában

Hazánk jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

Rendkívül sikeres a magyar járványügyi védekezés, egy kivételével valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban – adta hírül a kormány a Facebookon. Magyarországon a lakosság 52,67 százaléka már a második adag vakcinát is megkapta, ami azt jelenti, hogy hazánk továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Továbbra is csak Málta előzi meg hazánkat a lakosság átoltottságát tekintve,

az összes többi uniós ország hazánk mögött kapott helyet a legfrissebb rangsorban

– tudatta közösségi oldalán a magyar kormány.

Mellékelték a táblázatot is, amely azt mutatja be, hogy az egyes országokban a lakosság hány százaléka kapott két oltást. E szerint

Magyarországon 5 145 484 fő már teljes védettséggel rendelkezik, vagyis a 9,7 milliós lakosság 52,67 százaléka felvette a második koronavírus elleni vakcinát is.

Ennél jobb arány csak Máltán figyelhető meg, ahol jelenleg a népesség 67,38 százaléka védett a vírus ellen.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Ciprus foglalja el, igaz,

jócskán lemaradva Magyarország mögött, hiszen ott a lakosság több mint fele még mindig vár a második oltásra.

Eddig a ciprusiak 45,09 százaléka tekintheti magát védettnek a fertőzéssel szemben.

Alig több mint 12 százalékos átoltottsággal Bulgária lett a sereghajtó, de nem állnak jól a finnek, a románok, a horvátok és a lettek sem: az említett országokban a lakosságnak kevesebb mint egyharmadának van teljes védettsége.

A táblázatból kiderül az is:

húsz olyan uniós tagállam van, ahol a védettség még mindig nem éri el a negyven százalékot.

Hazánkban a rendkívül sikeres járványügyi védekezés ellenére a kormány igyekszik elejét venni egy esetleges negyedik hullámnak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy újabb oltási akciót hirdetnek.

E szerint a háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat a koronavírus ellen.

A miniszter rámutatott:

Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

Hozzátette, a negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. – A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ez csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással – magyarázta.

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a minap arról is beszámolt lapunknak, hogy bár a delta variáns az oltottakat is képes megfertőzni, esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek.

Az oltottak (ha meg is fertőződnek) gyakorlatilag kórházi ápolás nélkül vészelik át a betegséget.

Tehát az biztos, ha a fertőzéstől nem is, de a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások – húzta alá.

Pénteki adatok szerint egyébként Magyarországon az aktív fertőzöttek száma 37 350. Kórházban 87 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 529 428 fő, közülük 5 145 484 fő már a második oltását is megkapta. 44 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 437 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 004 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 741 083 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 350 főre csökkent. 87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is - automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdései: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nemzeti-konzultacio-kormany-kozzetette-most-indulo-nemzeti-konzultacio-kerdeseit

Már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük