POLITIK

A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de sokkal jobb is lehetne

A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Gordan Grlic Radmannal, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterével.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A politikus közölte: kölcsönösen számos előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna.
Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forintos) beruházást jelentett be a rijekai finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedésű bank a horvát piacon.
Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el: 2,5 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) fölé ment ez az érték. Nőtt a Horvátországba irányuló magyar turistaforgalom is: 644 ezer magyar utazott a szomszédos államba 2019-ben – közölte Szijjártó Péter.
A magyar kormány 527 drávaszögi kis- és közepes vállalkozót támogatott tavaly 1,8 milliárd forinttal, így a Drávaszögben 2,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg – mondta.
Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokban egyetért Magyarország és Horvátország. Konszenzus van a kohéziós források fenntartásának fontosságában. Egyetértenek a nyugat-balkáni bővítés szükségességében, és abban is, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani – jelentette ki a politikus.
Magyarország továbbra is szeretné, ha átfogó megállapodás jönne létre a gázbeszerzési források diverzifikációjáért. Fenntartja azt a javaslatát, hogy kössék össze a két állam gázvezeték-hálózatát, tárgyaljanak gázbeszerzésről a leendő horvátországi LNG-terminálon keresztül. Magyarország továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a leendő terminál kisebbségi részesedésére – hangoztatta.
A magyar kormány szorgalmazza, hogy hozzák létre a magyar-horvát barátság napját, és sokkal több legyen a legális átjárási lehetőség a két ország között: építsenek új határátkelőhelyeket, alakítsanak ki új közlekedési összeköttetéseket.
Gordan Grlic Radman hangoztatta, hogy a politikai együttműködés jó, a gazdaságin azonban még lehetne javítani.
Felidézte, hogy két hónapja járt Budapesten, szerinte ez is bizonyítja a több évszázados kapcsolat minőségét.
A horvátországi magyar és a magyarországi horvát kisebbség helyzetén azonban lehetne javítani – vélekedett Gordan Grlic Radman.
Megjegyezte, hogy Horvátország tölti be az EU soros elnökségét. Egyik prioritásuk, hogy még jobban összekapcsolják a két nemzetet – hangoztatta.
Magyarország sokat segített, hogy 2011 első felében sikeresen lezáruljanak Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásai – mondta.
Gordan Grlic Radman kijelentette, hogy mindkét állam érdekelt a nagyobb uniós költségvetésben.
Egyetértenek abban, hogy küzdeni kell egy új uniós menekültpolitikáért, harcolni kell az illegális bevándorlás ellen, meg kell különböztetni a valódi menekülteket az embercsempészek által utaztatott migránsoktól – mondta.
Konszenzus van az EU bővítésének szükségességében is – erősítette meg Gordan Grlic Radman.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?