RIPOSTER

Maguknak pénzt emeltek, másoktól elvették

Miközben a polgármester embereinek több mint 100 millió forint jut majd a következő években a Jobbik vezetésű Ózdon, addig a családoktól elvették a támogatást.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Pedig három évvel ezelőtt Janiczak Dávid azzal kampányolt, hogy Ózdon minden első gyermek családja nettó 300 ezer forintot kap. Az elmúlt hetekben több botrányba keveredett a jobbikos városvezető. Kiderült, hogy január elején másfél órával hamarabb kiküldtek minden vendéget a helyi fürdőből, mert a polgármester kettesben akart maradni a barátnőjével. Az Origo cikke szerint Ózdon még 2016-ban vezették be a családalapítást segítő támogatást. Ezt azok a szülők kapták meg az első gyerekük megszületésekor, akik betöltötték a 20. évüket, közülük legalább az egyik minimum egy éve Ózdon lakott a gyerek megszületésének idején,.

2019. december 12-én aztán az ózdi képviselő-testület szép sunyin megszüntette a családalapítási támogatást.

A családalapítási támogatás megszüntetése azért is meglepő dolog a jobbikos városvezetés részéről, mivel a választások után az önkormányzati szakbizottságok és az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízást kapó személyek tiszteletdíját jelentősen megemelték. 19,2 millióról 102,6 millióra emelték a bizottsági tagok díját, ha az ötéves időszakot nézzük. A városi Távhő Kft.-nél nem kevesebb, mint 15-szörösére emelték a tagok, ötszörösére az elnök tiszteletdíját. A városi közmű cégek felügyelőbizottságaiba delegáltak között van kutyakozmetikus, fodrász, kamionsofőr és gombaszakértő is.

Ózdon azonban nemcsak a haveroknak kifizetett tízmilliók, hanem Janiczak Dávid privát fürdőzése is alaposan felborzolta a kedélyeket. Mint arról az Origo korábban beszámolt, privát fürdőként használta a városi uszodát Ózd jobbikos polgármestere. Janiczak és barátnője január 5-én töltött kettesben egy órát a wellnessrészlegen, emiatt a fürdőzőknek másfél órával korábban el kellett hagyniuk a Városi Thermárium és Tanuszodát.

Az esetről videofelvétel is készült, ahogy a polgármester és kísérője jakuzzizik. A fürdő vezetése azt állítja: a politikus kibérelte az uszodát és a wellnessrészleget kizárólagos használatra 20 ezer forintért, amelyről számlát is kiállítottak.

Később kiderült, nemcsak a város uszodáját használta saját célra a jobbikos polgármester: Janiczak Dávid 2015-ben az önkormányzat tulajdonában lévő bowlingpályán szórakozott barátaival. Az intézmény akkori vezetője másnap tudta meg, hogy még jóval záróra után is használták a pályákat. A hajnali 3-ig tartó bulin ott volt a Jobbik országos vezetésének egy része is.

Janiczak Dávid volt az is, aki néhány évvel ezelőtt meztelenre vetkőzött az irodájában, miután olyan hangfelvételek szivárogtak ki, amelyeken Janiczak botrányos megjegyzéseket tett. Meglehetősen zavaros módon Janiczak azt mondta: így tiltakozik az ellen, hogy – úgymond – lehallgatták.

Az elmúlt hetek botrányaival kapcsolatban Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte, hogy Janiczak Dávid „privát fürdőzésre és randevúzásra” használja a város uszodáját. Azért, hogy a polgármester a barátnőjével kettesben fürödjön, és a jakuzziban áztassa magát, kiürítették az egész fürdőt, és elküldték a többi vendéget – mondta Zsigmond Barna Pál.

Ráadásul azzal is védekezett a polgármester, hogy azért csinálta ezt, hogy ne kelljen a többi ott lévő emberrel, ózdi lakossal beszélgetnie – tette hozzá a kormánypárti képviselő, aki azt kérdezte: „polgármester úrnak talán megalázó a nép közé vegyülni?” Arra is választ vár, hogy Janiczak Dávid mennyi városi szolgáltatást használ még privát célokra. Úgy hallani ugyanis – jegyezte meg Zsigmond Barna Pál -, hogy „nemcsak fürdőzget, hanem ingyen bowlingozgat is a Jobbik vezetésével az önkormányzati bowlingpályán”.

címkék:
És ezeket olvastad már?