POLITIK

Leszbikusok és egyedülálló nők is részt vehetnek a francia lombik-programban

Az erről szóló törvényt megszavazta a francia szenátus. Igaz, ők nem kaphatnak TB támogatást.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A francia felsőház megszavazta a leszbikusok és az egyedülálló nők számára is az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárást, ám ők nem vehetik igénybe a beavatkozás során a társadalombiztosítási támogatást. A végső döntést az alsóház hozza majd meg.

A törvényjavaslatnak továbbra is sok ellenzője van. Sokan az apa nélkül felnövő gyerekek jövőjéért és személyiségfejlődéséért aggódnak.

Az ivarsejtek kettős adományozása szintén vitákat vetett fel a szenátorok között, akik végül ellene szavaztak. Egy olyan, a kormány által támogatott intézkedésről van szó, amely lehetővé teszi azt, hogy kettős meddőség esetén a párok adományozott petesejtet és spermát is kaphassanak a mesterséges megtermékenyítési eljárás során. A republikánusok ennek a módszernek a legnagyobb buktatóját abban látják, hogy ilyen esetben megszakad a biológiai kapcsolat a szülők és a gyerek között. Ugyanakkor a szolidaritási és egészségügyi miniszter támogatja ezt a módszert, mely sok terméketlen pár egyetlen reménye lehet.

A franciák körében is sok ellenzője van az orvosilag asszisztált reprodukciós technika kiterjesztésének (ez egyébként Macron 2017-es elnökválasztási kampányának egyik pontja volt). Legutóbb Párizsban mintegy 41 000 ember tüntetett ellene. Sokan úgy vélik, hogy az ART az első lépés lenne a béranyaság legalizálása felé, amely Franciaországban tilos.

A bioetikai törvényjavaslatot az alsóház első olvasatban elfogadta október közepén. Miután a Szenátusban is megszavazták, a törvénytervezet visszakerül a Nemzetgyűlés elé és az alsóház mondja ki a végső döntést.

Heves vita után végül 160 igen és 116 nem szavazattal jóváhagyta a francia Szenátus a bioetikai törvény 1. cikkét, vagyis az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárás alkalmazását leszbikus, illetve egyedülálló nők esetében is. Azonban csak orvosilag indokolt esetben lehet társadalombiztosítási támogatást igénybe venni, tehát a felsőház elkaszálta az alsóház által megszavazott törvényjavaslatot, hogy mindenki kapjon tb támogatást a beavatkozáshoz.

A spanyol helyzet

Újból hozzáférhetővé lesz az állami finanszírozású mesterséges megtermékenyítési program az egyedülálló nők, illetve leszbikus nők számára is 2020 első negyedévétől Spanyolországban – jelentette be a kormányszóvivő Madridban.

Az elérhető közszolgáltatások listájáról 2014-ben vette le ezt a lehetőséget a konzervatív néppárti kormány, és az egészségügyi minisztérium most rendelettel kívánja visszaállítani.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?