Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.25.

Leszámolásokat hozhat a Momentumban a Cseh Katalin körüli botrány

Még Cseh Katalin kizárásával is csak a tüzet olthatná a Momentum állítják a Magyar Nemzet által megkérdezett elemzők, akik arra is rámutattak: az egész baloldal számára rossz ómen a politikus körüli, egyre terebélyesedő botrány. A politológusok azt is aláhúzták: a baloldal következmény nélküliségére újabb példa, hogy, Cseh nem mondott igazat a céges szerepéről.

A Cseh Katalin körül kipattant botrány messze túlnyúlhat a Momentum EP-képviselőjének személyén, s rontja az egész baloldali összeborulás esélyeit a 2022-es országgyűlési képviselő-választáson – vélik a megkérdezett szakértők. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jelentősen felerősödhetnek a Momentumban a belső feszültségek. – A legutóbbi tisztújításuk is jól mutatta a törésvonalak jelenlétét – mondta. (A küldöttek gyakorlatilag a teljes elnökséget lecserélték.

– Egyes hírek szerint a párt felső vezetésében is feszültségek vannak, ezért a jelenlegihez hasonló botrány alkalmat adhat a belső leszámolásokra a különböző érdekcsoportok, vagy politikusok között

– fejtette ki a politológus. Hangsúlyozta azt is: erősen rombolja a Momentum hitelességét, hogy miközben folyamatosan azzal vádolták a kormányt, hogy a saját körének osztja az uniós pénzeket, addig most kiderült, az ellenzéki politikusok és azok érdekkörei is több milliárd forintos uniós forráshoz juthattak.

– Miközben diktatúrát kiáltanak, és mindennek elhordják a kormányt, addig kettős játékot játszva nem csak felvették a kormány által odaítélt pénzt, hanem még aktívan pályáztak is forrásokra, amit ráadásul eltitkoltak a szavazóik előtt – mutatott rá Boros Bánk Levente.

Eső után köpönyeg

– A professzionálisan működő pártok nagyon gyorsan lezárják a hasonló ügyeket, és nem hagyják, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet.

Az tenne a legjobbat a Momentumnak, ha megválnának Cseh Katalintól,

és nagy hiba volt, hogy ezt nem lépték rögtön. Bár még rájöhetnek, hogy ez az egyetlen járható út számukra, az már csak tűzoltásra lenne elég, ebből az ügyből már sehogy sem tudnak jól kijönni – fejtette ki az igazgató.

Boros Bánk Levente arra is kitért,

amellett, hogy a Momentum alkupozíciói minden bizonnyal romlanak a szivárványkoalíción belül, ám maga az egész Gyurcsány-vezette összeborulás is megszenvedheti a botrányt.

– A választások előtt lefolytatott tárgyalások eredményeként lehet, hogy a Momentum végül kevesebb jelöltet indíthat, ám ez egy zéró összegű játszma, s attól a baloldal egészének nem lesz több mandátum megszerzésére kilátása. Mivel azonban egy baloldali lista van, Cseh Katalin botránya ráéghet az egész szivárványkoalícióra – fejtette ki az elemző.

Gyurcsány jóindulatára bízva

– A botrány következményeképpen Fekete-Győr András pártja a vártnál is rosszabbul jöhet ki az előválasztásnak nevezett balliberális háttéralkukból, s lassan már annak is örülhetnek, ha a frakcióalapításhoz szükséges minimális számú képviselőt be tudják juttatni a parlamentbe 2022-ben.

Ez komoly presztízsveszteség számukra, hiszen pár éve még ők voltak a baloldal nagy reménységei, ma azonban már Gyurcsány Ferenc jóindulatán múlik, hogy néhány budapesti egyéni körzetben indulhat-e momentumos jelölt – ezt már Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője nyilatkozta lapunknak.

A politológus úgy vélte, a botrány nem fog elülni, sőt, az eddigieknél is nagyobb hullámokat fog verni, ami

akár Cseh Katalin politikai karrierjének a végéhez is vezethet, ha esetleg kiderül valamilyen szabálytalanság, ami a baloldal egészének árthat.

Baloldali struccpolitika

Mint Deák Dániel rámutatott,

Cseh Katalin a mindenki számára elérhető tényekre fittyet hányva több dolgot is valótlanul állított, amikor a felmerült vádakra reagált, ez pedig abba a „hagyományba” illeszthető be, hogy a baloldalon szinte minden következmény nélkül marad.

A súlyos hibákat sem ismerik el, és nem vonják le ezekből a konzekvenciákat. – Elég csak a 2006-os őszödi beszédre gondolni, amelyben maga Gyurcsány Ferenc ismerte el, hogy valótlan állításokra alapozta a választási kampányát. De gondolhatunk például Karácsony Gergely főpolgármesterre is, aki még a saját végzettségével kapcsolatban is hazudott az önéletrajzaiban. S nincs ez másként a magukat új generációs mozgalomnak aposztrofáló momentumosok esetében sem, hiszen éveken át azt hangoztatták, hogy ellenzéki nem nyerhet uniós forrásokat Orbán Viktor „diktatúrája” miatt, miközben a valóságban saját maguk is jelentős forrásokhoz jutottak a különféle pályázatoknak köszönhetően – fogalmazott Deák Dániel.

Előzmények, következmények

Mint arról a RIPOST is részletesen beszámolt,

a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló 4,8 milliárd forintnyi uniós forrásra, valamint több száz millió forintnyi közbeszerzésre pályázott sikeresen.

Miután a sajtóban megjelent hírek alapján elképzelhető, hogy az érintett cégek egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére összejátszhattak, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Időközben a Gazdasági Versenyhivatalhoz is érkezett beadvány a kétesnek gondolt céges ügyletek miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglepetés egy nagy bukás után: új SUV-ot mutatott be a Lada

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

metropol.hu

Szem nem marad szárazon: sírva ölelte egymást Lékai-Kiss Ramóna és szerelme a kézilabda-válogatott mindet elsöprő győzelme után

magyarnemzet.hu

A Liu fivérek a kínai himnuszról beszéltek, amit egy „árulóval” énekeltek + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: Nelli újra férjet keres

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?