POLITIK

Leszámol kritikusaival Jakab Péter, Gyurcsányék segítik

Továbbra is folytatódik a jobbikos belháború, ezúttal Erzsébetvárosban harcolnak a párton belüli érdekcsoportok.
  • Szerző: Ripost

Az erzsébetvárosi képviselő testületben harcolnak a párton belüli érdekcsoportok. A szerdai ülésen két, Jakab Péterrel szemben álló politikust hívnának vissza az önkormányzati cégüknél betöltött felügyelőbizottsági tagságukból, helyükre pedig a pártelnökhöz lojális embereket ültetnének.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kerület honlapján közzétett előterjesztések szerint visszahívnák Tóth Gyulát az AKÁCFA UDVAR Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft., és az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. felügyelőbizottságából, a megüresedett helyekre pedig Lövei Zsoltot választanák meg; visszahívnák Juhász Tamást a Városüzemeltetési Bizottságból, akinek a helyére Szapanyos Anettet tennék. Mindez pedig azt jelzi, hogy továbbra is tartanak a leszámolások a baloldali pártban, a pártelnök autokratikus vezetési stílusa fél évvel a tisztújítás után sem hozta meg a várva várt eredményt.

A tisztogatás folytatódik, megszabadul kritikusaitól a Jobbik elnöke (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A történet szempontjából fontos, hogy míg a leváltani tervezett Tóth Gyula és Juhász Tamás Jakab Péter kritikusai, addig Lövei és Szapanyos a támogatói közé tartozik. Tóth jelenleg a VII. kerületi Jobbik-csoport alelnöke, és Juhászhoz hasonlóan helyi lakosként régóta segíti a pártot. Ezzel szemben Löveit Újbudáról igazolták, a tavalyi önkormányzati választáson helyet kapott a helyi baloldal kompenzációs listáján. Szapanyos pedig egyenesen a pártközpontból érkezett. Ő egyébként Jakab Péter titkárnőjeként majdnem a Jobbik sajtófőnöke lett. Korábban a Karácsony Gergely-féle Párbeszéd ifjúsági szervezetében, a Zöld Frontban viselt vezető tisztséget.

Nem mellesleg az előterjesztés rendelkezése szerint 120 ezer forintos fizetés jár majd Löveinek a piacüzemeltetési cégben betöltött felügyelőbizottsági tagságért, úgy, hogy a testület többi tagja ennél kevesebbet vihet haza. Ez is azt mutatja, hogy még Jakab Péterhez mérve is szokatlanul pitiáner politikai leszámolás zajlik a Jobbikban.

Mivel a személycserékre csak a képviselő-testület jóváhagyásával kerülhet sor, ezért szerdán a (Jobbikon kívüli) baloldali képviselők támogatására is szükség lesz. A javaslat beterjesztője nem más, mint Niedermüller Péter DK-s polgármester, készítője pedig a Gyurcsány Ferenc életrajzírójaként elhíresült Merényi Miklós. Utóbbi egyébként pár hónapja lett a baloldali városvezető kabinetfőnöke.

Mindez pedig azt feltételezi, hogy Jakab Péter már annyira közvetlen kapcsolatot ápol Gyurcsányékkal, hogy keresztül tudta verni rajtuk (legalábbis az előterjesztés megfogalmazásáig) az általa fontosnak tartott, egyébként országos viszonylatban pitiánernek számító személyügyi cseréket. Ez is azt mutatja, hogy a Jobbik mára teljesen Gyurcsány vonzáskörébe került, hiszen ma már könnyedén szívességet tudnak kérni az egykori ellenségtől. Igaz, senkiben ne legyen kétség: a bukott kormányfő és csapata a szívességet vissza fogja kérni – írja az Origo.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?