Létrehozva: 2021.07.13.

Lesz-e harmadik oltás? Ha igen, mikor?

Kásler Miklós ismertette, hogy a szerdai kormányülés után már konkrétumokról lehet majd beszélni ebben a kérdésben, méghozzá nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva.

– Reális számítások szerint Magyarországon is elindul majd a negyedik hullám – mondta a Spirit FM-nek nyilatkozva Kásler Miklós, aki szerint a járványügyi adatok nagy része biztató, de az kevésbé, hogy a reprodukciós tényező közelít az egyhez, illetve esetleg az egyet át is lépheti. – Ezek figyelmeztető jelek – vélekedett az emberi erőforrások minisztere, és hozzátette, hogy a delta variáns lényegesen agresszívebb, mint a korábbi brit mutáció, ami pedig az eredeti koronavírusnál volt agresszívebb.

– 12 perc elég egy légtérben a fertőzött beteggel, hogy elkapja valaki a fertőzést. Ez rendkívül gyors – fogalmazott Kásler Miklós.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy hat hónap után ajánlaná a harmadik oltást elsőként a hatvan év felettiek, majd a hatvan év alattiak számára, és harmadik – vagy egydózisú oltás esetén második – oltóanyagként mindenképpen az előzőtől eltérő vakcinát javasolna, ami azt jelenti, hogy aki elsőnek például Pfizer-vakcinát kapott, az most kapjon majd valami mást, így ugyanis lökésszerűen lehet növelni a védettséget.

Kásler Miklós ismertette, hogy a szerdai kormányülés után már konkrétumokról lehet majd beszélni ebben a kérdésben, méghozzá nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva.

– Én azt javaslom mindenkinek, hogy ezt kövesse – mondta az emberi erőforrások minisztere. Senkinek ne legyenek hiú ábrándjai arról, hogy leküzdöttük a járványt, az oltatlanok száma ugyanis elég magas ahhoz, hogy a negyedik hullámot Magyarországon is berobbantsa – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére korábban Jakab Ferenc virológus professzor. A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő járványhullámot, ami az elsőnél biztosan erősebb lesz. A fertőzési lánc megakadályozásának egyetlen módja van: ha beoltatjuk magunkat.
– A delta variáns terjedése miatt Európa számos országában romlik a járványhelyzet. Magyarországon ugyanakkor a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, az átoltottság aránya magas, a delta vírusmutánst pedig csak néhány embernél mutatták ki. Van okunk az aggodalomra? – Egyértelműen van. Az látjuk, hogy azokban az országokban is, ahol az átoltottság aránya relatíve magas – mint például Izraelben vagy az Egyesült Királyságban –, szintén emelkedésnek indult a fertőzésszám. Ezért abszolút az prognosztizálható, sőt a WHO is azt mondja, hogy Európában a delta variáns lesz az, ami a negyedik hullámot előidézi.

Tehát senkinek ne legyenek hiú ábrándjai, hogy ezt a járványt leküzdöttük, maximum most fellélegezhetünk egy kicsit.

Magyarországon valóban magas az átoltottság aránya, de vannak, akiknek még semmiféle védettsége nincsen. Ők elég jelentős százalékát kiteszik az ország lakosságának ahhoz, hogy a járvány negyedik hullámát elindítsák.
Lehet-e jóslatokba bocsátkozni a negyedik járványhullám súlyosságát illetően? – Nagyon jól fogalmazott, ezek jóslatok. A járványügy, azaz az epidemiológia és a jóslatok bizonyos tekintetben úgynevezett járványmatematikai elemzésekkel prediktálhatók. Nyilván ennek tudományos alapja van, ezért egyértelműen ezekre kell hallgatni. Ez nem az én szakterületem, de az eddigi tendenciákból arra számítok, hogy a negyedik hullám az elsőnél biztosan erősebb, a harmadiknál pedig gyengébb lesz.

Nem hiszem, hogy nagyon erős vírushullám elé nézünk, de biztos, hogy meg fogjuk érezni.

Véleményem szerint a súlyos lefolyású és a halálos kimenetelű fertőzések esetszáma az átoltottság miatt jóval alacsonyabb lesz, ezért reménykedjünk, hogy az oltások száma a továbbikban növekedni fog. – A negyedik hullám berobbanását őszre datálják. Elképzelhető, hogy hamarabb is elérhet minket?

– Igen. Ha szerencsénk van, akkor az augusztust még megússzuk.

– Ez a variáns külföldön már a fiatalabb korosztályokat sem kíméli. Mivel magyarázható ez? – Azt láttuk, hogy amikor a vírus berobbant, szinte csak az időseket fertőzte meg, és ahogy haladtunk előre az időben, már a fiatalabb populációt is érintette. A nagy számok törvénye alapján, minél több a fertőzött, annál több lesz a fiatal beteg is. Viszont tény és való az, hogy a következő hullám már jobban fogja érinteni a fiatalabbakat, ami részben azzal is magyarázható, hogy az ő populációjukban alacsonyabb az átoltottság. – Mi a helyzet az átoltottakkal? Kijelentjük, hogy ők nagyobb biztonságot élveznek?

– Az mindenképpen kijelenthető, hogy az oltottak az oltatlanokhoz képest nagyobb biztonságban vannak, hiszen esetükben a betegség nem olyan súlyos lefolyású.

Meg kell jegyezni, hogy a delta variáns az oltottakat is képes megfertőzni, de esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek. Az oltottak (ha meg is fertőződnek) gyakorlatilag kórházi ápolás nélkül vészelik át a betegséget. Tehát az biztos, ha a fertőzéstől nem is, de a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

Születésnapját ünnepli Terence Hill: 85 éves a magyarok kedvenc színésze

vg.hu

Baltimore-i hídomlás: súlyos problémákat találtak a balesetező hajót üzemeltető cég háza táján

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat