POLITIK

Lassan kitehetjük Európára a táblát: Telt ház!

Beteltek a hollandiai befogadóközpontok, tüntetnek a görög szigetlakók, annyi már a migráns. Lassan betelik Európa.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A menekültügyi eljárások felgyorsításával, 1200 új határőr szolgálatba állításával és új zárt táborokkal oldaná meg a görög kormány a túlzsúfolt migránsközpontok problémáját.

A szigeteken lakók viszont nem akarnak újabb táborokat, úgy érzik, a görög kormány cserben hagyta őket.

A Számosz szigetén lévő Vathí polgármestere, Georgios Stantzos a csütörtöki tüntetésen azt mondta, hogy a szigeteken élőknek is vannak emberi jogaik és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vathíban lévő táborban és környékén több migráns él, mint a város lakosságszáma. Szerinte a görög kormánynak gondoskodnia kellene arról, hogy a migránsokat a regisztrációjukat követően a szigetekről a szárazföldre vigyék.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint, míg 2018-ban körülbelül 50 500 migráns érkezett Törökországból Görögországba, addig ez a szám tavaly 74 600-ra nőtt.

Kostas Moutzouris, az Észak-Égei-szigetek kormányzója a DPA német hírügynökségnek azt mondta, minden törvényes eszközzel fel fognak lépni, hogy megakadályozzák az új táborok építését.

Az athéni kormány úszó műanyag akadályokat telepítene a görög szigetek köré, hogy visszatartsa az átkeléstől a migránsokat – mondta Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter csütörtökön a Skai tévécsatornának.

A tárcavezető jelezte: egyelőre kísérleti jelleggel telepítik a tengeri kerítést egy-egy helyre, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ennek érdekében előző nap pályázatot írtak ki a védelmi minisztérium honlapján.

A görög sajtó rámutatott: úszó olajfoltok terjedését szokták hasonló módszerrel megakadályozni. Szakértők kételkednek benne, hogy a megoldás valóban távol tartaná az embercsempészeket és a migránsokat a görög partoktól.

A konzervatív athéni kormány az előző hónapban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, a héten pedig bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a Marica határfolyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Hollandia: Telt ház!

1800 plusz férőhelyre lenne szüksége a holland bevándorlási ügynökségnek, mert a meglévő befogadóközpontok megteltek – tudósít a dutchnews.nl hollandiai hírportál. Ankie Broekers-Knol illetékes miniszter azt mondta, hogy eddig nem sikerült megtalálni a megfelelő helyszínt egy ideiglenes befogadóközpont létesítéséhez. Jelenleg 27 ezren vannak menekültközpontokban Hollandiában, közülük több ezren arra várnak, hogy menedékjogi kérelmüket elbírálják. Tavaly 26700 bevándorló érkezett Hollandiába, közülük 4200-an családegyesítés nyomán. A legtöbb bevándorló Szíriából jött az országba.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?