Létrehozva: 2020.08.18.

Lassan eszmél Európa, pedig itt az újabb migrációs válság

Nyomás alatt vannak az EU külső határai, egyre több a bevándorló az összes migrációs útvonalon. Ismét megnyílhat a török-görög határ, az olaszok Tunéziával próbálnak egyezségre jutni, hogy állítsák le a szervezett embercsempészetet.

Európa-szerte romlik a migrációs helyzet. A tengeri és a szárazföldi útvonalon is nőtt a bevándorlók száma. Hazánkban csak a hétvégén mintegy 250 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök. A balkáni útvonalon fekvő valamennyi ország küzd a válsággal. A bosnyák–horvát határ közelében több mint hétezer migráns torlódik. A helyiek már nehezen viselik a nyomást. Közben újabb magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába, hogy segítsenek a határvédelemben.

Bosznia-Hercegovina északnyugati részében jelenleg több mint 7200 migráns gyülekezik. A helyzet napról napra rosszabb, a helyiek éppen emiatt vonultak utcára szombaton és vasárnap is.

Nem akarunk kisebbségben élni! Nyugodt életre vágyunk!” – állt a tábláikon. Az ottaniak szerint a városaik élhetetlenné váltak a migránsok miatt.

Romlott a közbiztonság, rendszeressé váltak a lopások, a határsértők beköltöznek az elhagyott házakba, amiket gyakran fel is gyújtanak.

A demonstráció nem telt végig békésen. A helyiek egy csoportja ugyanis elállta a főutat, így akarták megakadályozni, hogy buszokkal újabb migránscsoportok érkezzenek a térségbe.

Amikor pedig egy Bihácsba tartó menetrend szerinti járat beállt a megállóba, megakadályozták azt is, hogy bárki leszálljon róla. Egy férfi még az autóbusz szélvédőjét is beverte egy fadarabbal, végül a rendőrség beavatkozására volt szükség. A főként migránsokat szállító busz ezután mégis folytatta útját a horvát határ irányába.

A magyar határt is nyomás alatt tartják a migránsok, csak a hétvégén 250 bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Hétfőn napközben is volt dolguk, szinte minden határ menti megyében.

Év eleje óta már több mint 18 és fél ezer bevándorló akart illegálisan Magyarországra jutni.

Nagy migrációs nyomásra kell felkészülni a következő hetekben a magyar határon – erről beszélt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Horváth József úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány alatt feltorlódtak a migránsok a Balkánon. Sok időt, pénzt veszítettek, ezért most újult erővel támadják a határokat.

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – mondta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos kedden az MTI-nek.

Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában.

Kifejtette: a látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában – magyarázta.

Úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt.

Várhely Olivér elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani – tette hozzá.

Hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat – mutatott rá. Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak.

Várhelyi Olivér azt mondta: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak. Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire – közölte.

Kitért arra: a mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek. Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal, mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre – vélekedett.

Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Müller Péter: Életünk legnagyobb eseményei észrevétlenül indulnak

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába