Létrehozva: 2020.08.03.

Lampedusa polgármestere estére bekeményített: Vigyék el a migránsokat a szigetről!

„El kell szállítani a migránsokat Lampedusáról, ki kell üríteni a szigetet, ezzel egy időben pedig le kell állítani a migránsok érkezését” – jelentette ki. Lampedusára elsősorban Tunéziából érkeznek illegális bevándorlók.

A lampedusaiak sötéten látják a jelent és a jövőt. Nem igazán hiszünk abban, hogy a szigetre nehezedő nyomást gyorsan enyhíteni fogják. A regisztrációs központból a migránsok elszöknek, és most a járványhelyzetben ez még súlyosabb félelmeket gerjeszt. A lakosok és a turisták sem érzik magukat biztonságban” – nyilatkozta Salvatore Martello.

A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor.

A nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését Luciana Lamorgese belügyminisztertől és Giuseppe Conte kormányfőtől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért, amely azonban még nem érkezett meg. Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassul.

„Eddig nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki” – tette hozzá. Közölte: ekkora nyomás talán még soha nem volt Lampedusán, pedig a sziget évtizedek óta az Észak-Afrika és Európa közötti migrációs útvonal egyik déli kapujának számít.

Salvatore Martello elmondta: korábban azzal fenyegette meg a kormányt, hogy ő hirdet vészhelyzetet, és lezárja a kikötőt, de ehhez polgármesterként nincs hatásköre. Kijelentette, megoldást hétfő estétől vár, amikor a kormány ígérete szerint egy ezerfős hajót állítanak fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.

„Meglátjuk, mekkora hajót tudnak lehorgonyozni, és az meddig lesz elegendő, hiszen több ezer embert nem tudnak egyetlen hajón hetekig elhelyezni” – mondta Salvatore Martello. Hozzátette: ez az utolsó pillanat, mivel ha a kormány nem segít, kiszámíthatatlanná válik a helyzet.

„Hónapok óta tart ez a helyzet, és hónapok óta ugyanazt ismétlem: Lampedusán vészhelyzet van!” – jelentette ki. Elmondta: több mint ezer illegális bevándorló szorong a szigeten, tízszer többen, mint ahány embert a regisztrációs központ be tud fogadni. „Nem lehet ennyi embert összezsúfolni a kevesebb mint száz férőhelyes táborban: a migránsközpontot lezárattam, oda nem engedek be több embert. A kikötőben, a Favaloro mólón helyezzük el őket, ahogy tudjuk, de a szabad ég alatt, a tűző napon nem tarthatjuk őket napokig” – magyarázta. Az illegális bevándorlók egy része a repülőtéren felépített sátrakban tölti a koronavírus miatt előírt karantént.

Salvatore Martello a polgármesteri hivatalból a kikötő felé tartva számolt be arról, hogy hétfő reggel óta tíz újabb hajó és csónak kötött ki. „Nem bírjuk ezt a hatalmas migrációs nyomást!”- szögezte le.

A Twitterre feltöltött egyik videón az látszik, hogy a helyi lakosság kezdi elveszíteni a türelmét, az olaszok egyre feszültebbek. A Voxnews.info délolasz hírportál szerint több mint ezer migráns van karanténban Lampedusán, és a vírusfertőzés veszélye csak rontja a helyiek biztonságérzetét.

Lampedusán eddig nem tesztelték az érkezőket a koronavírus miatt, mivel ehhez nem kaptak elegendő felszerelést. Ezzel egy időben a calabriai Roccella Jonica polgármestere bejelentette, hogy a pénteken érkezett hetven migránsból huszonnyolcan bizonyultak tünetmentes pozitívnak. A pakisztáni csoport vitorláshajóval kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az utóbbi tíz napban ez volt a második migránscsoport, amely ide érkezett. A pozitív személyeket egy calabriai migránsközpont elkülönített részén helyezték el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat