Létrehozva: 2020.07.28.

Különösen trendi lett nagycsaládosnak lenni Magyarországon

Újabb segítséget kapnak a magyar emberek ahhoz, hogy gyermeket vállalhassanak – mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Balázs.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért stratégiai elnökhelyettese azzal kapcsolatban mondta el véleményét, hogy a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ- és nyelvvizsga-lehetőségét július elsejétől kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre. Jövő nyártól pedig a csecsemőgondozási díj összege a korábbi hetven százalékról a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik.

„Azt látjuk, hogy a fiatalok körében ez nagyon népszerű lehetőség volt, 56 ezren éltek vele a KRESZ-vizsga, és még többen, 83 ezren a nyelvvizsga esetében” – jelentette ki Molnár Balázs a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese.

„Ez amellett, hogy a mindennapokban segíti a családokat, jelentősen elősegíti majd azoknak a kisgyermekes szülőknek a munkaerőpiaci érvényesülését, akik a kisgyermeknevelést követően térnek vissza a munka világába”. Molnár Balázs úgy értékeli: az utóbbi tíz évben folyamatos építkezés zajlik a családbarát Magyarország megteremtése érdekében.

Egy nemrég készült kutatásból kiderült: tízből nyolc kisgyerekes anya szerint a munkába állás és a gyerekek születése teszi szükségessé igazán, hogy volán mögé üljenek, 71 százalékuknak ennek ellenére nincs jogosítványa.

A statisztikák azt mutatják, hogy több férfinak van jogosítványa, mint ahány nőnek, hiszen könnyen lehetséges, hogy valaki a kisgyermeknevelés mellett nem tudott kellő időt vagy anyagi forrást biztosítani erre. Ebben kaphatnak most segítséget a gyermeket vállalók.

 

„Azt is látjuk, hogy ha ­például valaki annak ellenére nem szerezte meg a jogosítványt, hogy már van három gyermeke vagy tervez három gyermeket, akkor ezek a családok nagy segítséget kapnak ahhoz, hogy tudjanak egy új, hétszemélyes gépjárművet ­vásárolni” – utalt a KINCS stratégiai elnökhelyettese a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

A korábbi hetven százalékról a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege. Erről Molnár Balázs azt mondta: – Mind az akcióterv, mind az új intézkedés jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy Magyarországon azért ne szülessenek meg a vágyott gyermekek, mert az anyagi feltételek nem állnak rendelkezésre, és ezt látszanak visszatükrözni azok a pozitív számok is, miszerint folyamatosan nő a házasulandók és a gyermekek száma, illetve azt is elmondhatjuk, hogy a nagy családokból is egyre több van. Az elnökhelyettes szerint Magyarországon trendi családosnak lenni és különösen trendi immár nagycsaládosnak lenni.

A 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja – magyarázta az elnökhelyettes – a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása, vagyis, hogy semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára a gyermekvállalás, sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.

A Kopp Mária Intézet tavalyi felmérése szerint az ideális gyermekszámot a mostani szülőképes korban lévő magyarok 2,6-nak írják le, az általuk tervezett gyermekek száma pedig átlagosan 2,33. – Tehát a magyarok több gyermeket szeretnének, így ahhoz kell segítséget nyújtani számukra, hogy ezek a vágyott gyermekek megszülethessenek – mondta Molnár Balázs.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

mandiner.hu

Pankotai Lili: „V. Judit egyetlen szava sem bizonyítható, hiszen nem voltunk ott a Magyar-családnál”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Vicces locsolóversek, mert húsvétkor is kell a poén

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett