POLITIK

Különleges intézkedések vonatkoznak a „vírustagadókra” Berlinben

Vagyis hát nem annyira különlegesek, mint inkább sajátosak. Mondhatni a kígyó bekapja a farkát. Nemcsak Németországban, másutt is voltak ezzel kapcsolatos megmozdulások. Egyébként minden országban a tanévkezdés a legnagyobb feladat.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A koronavírus miatti maszkviselés ellen tüntetők is csak maszkban tüntethetnek a jövőben Berlinben a német főváros keddi rendelkezése nyomán.

A döntés szerint azok, akik demonstrálni akarnak közterületen, és számuk meghaladja a százat, kötelező, hogy maszkot viseljenek. Kivételt csak az autós és biciklis tüntetések élveznek.

Eddig Berlinben csak a tömegközlekedés járművein és az üzletekben kellett maszkot hordani, továbbá tanulóknak iskolák területén – kivéve a tanórákat.

A maszk ellen tüntetők lényegében maguk vívták ki, hogy csakis maszkban tüntethetnek a jövőben, mivel szombaton több ezren demonstráltak azért, hogy egyáltalán ne legyen kötelező a maszk és a többi rendelkezés, amelyet a koronavírus terjedése ellen hoztak. A demonstrációt a hatóság eredetileg megpróbált betiltani, de a tüntetés kezdeményezői sikeresen képviselték jogaikat, így aztán végül 38 ezren vettek részt a tiltakozásban.

Hasonló – a koronavírus veszélyeit vitató, olykor a fertőzés létezését is tagadó -, bár jóval kisebb, néhány száz fős tiltakozó akciók voltak szombaton Londonban, Párizsban, Zürichben és Bécsben.

Az általános iskolákban nem teszik kötelezővé a szájmaszk viselését Olaszországban a koronavírus-járvány miatt, a felsőbb évfolyamokba járó diákoknak és a tanároknak azonban viselniük kell a maszkot az új oktatási járványprotokoll szerint, utóbbiak átlátszó maszkot kapnak.

Az első nyolc osztály tanulói számára, vagyis hat és tizennégy éves kor között nem lesz kötelező a szájmaszk a tantermekben, ha a diákok között biztosítják a legalább egyméteres távolságot. Az iskola más területein, a folyosóktól kezdve a menzáig, viszont nekik is is szájmaszkban kell lenniük. A felsőbb osztályokban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban a tanórákon kötelező lesz a szájmaszk viselése. A diákok bármilyen típusú maszkot viselhetnek. A pedagógusok számára speciális, átlátszó maszkokat gyártattak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.

Olaszország állította le elsőként az oktatást, március 10-én, és az egyetlen európai ország volt, ahol azóta se nyíltak újra az iskolák. Még érettségi írásbelit sem tartottak, csak online szóbelit.

Kiemelt problémát a helyhiány jelent a többségében a második világháború előtt vagy közvetlenül utána épített iskolákban. A biztonsági távolságtartás miatt számos iskola délelőtti-délutáni turnusokban indítja az oktatást. Máshol a diákok fele az egyik héten iskolai jelenlétben, a következő héten interneten követi az oktatást. A minisztériumtól ígért 2,4 millió egyszemélyes pad nagy része még nem érkezett meg az iskolákba.

„Nehéz év lesz, de sikerülni fog, történelmet írunk” – üzente a tanároknak Lucia Azzolina oktatási miniszter.

A pedagógus szakszervezetek felhívták a figyelmet, hogy az olaszországi tanárok több mint fele ötven évnél idősebb, az Európai Unióban mért 36 százalékos átlaghoz képest. Az ebbe az életkorba tartozó tanárok veszélyeztetettnek számítanak.

Megválaszolatlan továbbra is, hogy a tanulók testhőmérsékletét reggelente a családoknak kell megmérniük vagy az iskolában, érkezéskor. A gyakorlat mutatja majd meg, mi történik, ha egy gyerek lázas vagy pozitívnak bizonyul a koronavírusra. Az esetleges intézménybezárást az igazgatóval közösen döntik el.

A tömegközlekedés is készül az iskolakezdésre: a buszokon, metrón, villamoson a korábbi ötvenről nyolcvanszázalékosra emelték a helykihasználtságot. Az egészségügyi miniszter kijelentette, az oktatást teljes biztonságban készülnek újraindítani. Roberto Speranza hozzátette, hogy szükség esetén, ha a járványhullám ismét fokozódik, újból az interneten folytatják az oktatást.

Görögországban egy héttel, szeptember 7-ről 14-re halasztották az iskolakezdést. Níki Keraméosz görög oktatási és vallásügyi miniszter keddi indoklása szerint így akarják csökkenteni a nyaralásból nemrég hazaérkezők általi koronavírus-fertőzés esélyét.

A maszk használata kötelező lesz a tanároknak és a 6 évesnél idősebb gyerekeknek az osztálytermekben és az iskoláig való közlekedés során, ezért a belügyminisztérium úgy határozott, hogy ingyen szövetmaszkot oszt szét a diákoknak és a tanároknak. A maszk használata mindazonáltal nem lesz kötelező a tornatermekben és a szünet során sem, bár az egyes osztályok felváltva tartanak szünetet, hogy ezzel is csökkentsék a gyerekek közötti érintkezést.

Az oktatási és vallásügyi miniszter kijelentette: ha koronavírus-fertőzöttet találnak az osztályban, annak tanulóit karanténba helyezik, akik ez alatt az időszak alatt távoktatásban részesülnek.

Görögországban kedden kinyitottak az óvodák, ahol a gyerekeknek nem, a személyzetnek azonban kötelező maszkot viselnie.

Görögországban eddig 10 317 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, az esetek több mint felét csak augusztusban. A fertőzés következtében eddig 271 ember vesztette életét. Egyes szakértők azonban úgy hiszik, hogy a valós esetszámok ennél jóval nagyobbak.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?