KÜLFÖLD

Zuckerberg nem bízik a Facebookban, egy másik alkalmazást használ

A világ harmadik leggazdagabb embere aktív felhasználója a Facebook egyik legnagyobb konkurensének, a Signal nevű üzenetküldő alkalmazásnak.

Múlt héten végigsöpört a világsajtón a hír, hogy több mint 500 millió Facebook-felhasználó személyes adatait (pontosabban azoknak a 2019-es állapotát) hozták nyilvánosságra ismeretlen hackerek. A hatalmas adatbázis, amely felhasználóneveket, jelszavakat, telefonszámokat, lakóhelyeket, születési dátumokat és e-mail-címeket tartalmaz, jelenleg szabadon hozzáférhető az interneten. Úgy tudni, hogy a szóban forgó adatokat 2019 augusztusában lopták el a Facebooktól, de egészen mostanáig pénzért cserébe biztosítottak hozzáférést ahhoz az internetes csalók.

Ahogy arról a is beszámolt, az incidensben 377 ezer magyar felhasználó is érintett, akik néhány kattintással ezen az oldalon ellenőrizhetik le, hogy nyilvánosságra kerültek-e az adataik.

A szivárogtatásnak rengetek híresség, közéleti szereplő, sportoló, pénzember és politikus is áldozatául esett. Többek között a Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg személyes adatai is napvilágot láttak. A világ harmadik leggazdagabb emberének a lakhelye, a születési dátuma, a házassági adatai, a Facebook-azonosítója, sőt, a telefonszáma is kiszivárgott.

A történet innentől kezd érdekessé válni, ugyanis egy szemfüles kiberbiztonsági kutató, Dave Walker kiszúrta, hogy Mark Zuckerberg telefonszámához kapcsolódik egy Signal-fiók, ami közvetlen bizonyíték arra, hogy a Facebook alapítója az egyik legnagyobb konkurens cég szolgáltatását használja a sajátja helyett - írja a Mashable.

A nonprofit Signal Foundation által kifejlesztett Signal egy okostelefonokra letölthető üzenetküldő alkalmazás, ami nagyon hasonlít a Facebook Messenger nevű applikációjára, azzal a különbséggel, hogy az előbbi semmilyen adatot sem tárol a felhasználóiról.

A Signal karrierje azt követően kezdett meredeken felfele ívelni felfele, hogy korunk indusztriális zsenije és megmondóembere, Elon Musk egy rövidke Twitter-posztban januárban azt írta: „Használd a Signalt”. A felszólítás hatására az applikáción hirtelen annyian kezdték használni, hogy kis híján belerokkantak a szerverek.

Elon Musk bejegyzésének az állt a hátterében, hogy az év elején tömegek haragudtak meg a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp-re, amiért az új használati feltételek alapján, melyek május 15-én lépnek hatályba, a szolgáltatás megoszthatja anyacégével, sőt, külső felekkel is a felhasználók személyes adatait, aki pedig ezt nem fogadja el, az jogilag többé nem használhatja az alkalmazást.

Nem hivatalos adatok szerint a Signal 7,5 millió új felhasználót szerzett az év első három hetében, akiknek a többségét a WhatsApp-től szipkázta el a vállalat. Tehát Mark Zuckerberg Signal-fiókjának felfedezése nem csupán presztízsveszteség a Facebook számára, hanem egy közvetett bizonyíték arra, hogy a techóriás tulajdonosa nem bízik a saját üzenetküldő alkalmazásában, ezért a konkurenciát használja.

Az kínos ügy pikantériája, hogy Mark Zuckerberg Signal-fiókja április 5-én, hétfőn rejtélyes körülmények között eltűnt, éppen miután lelepleződött a dolog.

A Facebook egyébként nem erősítette meg, hogy a Signal-fiók valóban Zuckerberghez tartozott-e, annak ellenére sem, hogy a kiszivárgott telefonszám szinte biztosan az övé volt.

A Signal viccesen annyit fűzött a Facebook számára rendkívül kellemetlen incidenshez, hogy a „WhatsApp általános szerződési feltételek május 15-i elfogadásának határideje gyorsan közeledik. Mark példát mutatott!”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?