KÜLFÖLD

Zöldségeken játszik a zenekar, a piacon vesznek hangszert!

Sütőtök-dob, fehérrépa-furulya, padlizsán-kasztanyetta - az osztrák csapat repertoárjában szimfóniákat zengenek a zöldségek!
címkék:
  • Szerző: KF

Zöldségből hangszert? Miért ne? 18 évvel ezelőtt ezzel a meglepő ötlettel állt elő az osztrák Susanna Gartmayer. A hihetetlen gondolat hamarosan valósággá vált - a Vienna Vegetable Orchestra zöldségekből faragott hangszereivel szórakoztatja közönségét!

 

A koncertek napján a zenekar tagjai a piacon találkoznak - itt mindenki kiválogatja a neki legmegfelelőbb "hangszer-alapanyagokat". Az együttes háromféle zöldséghangszert használ:

  • olyan termékeket, amik már önmagukban is hangszerek - ilyen például két kaliforniai paprika, amiket ha összedörzsölnek, érdekes hangokat produkálnak, vagy akár a sütőtök, amely tökéletes dobként funkcionál;
  • olyan hangszereken is játszanak, amelyek egy-két vágással elkészíthetőek - például a beirdalt padlizsán tökéletesen erősítheti a ritmusszekciót;
  • a legtöbb munkát igénylő zöldségekből, mint a répa vagy a zeller, fúvós hangszerek készülnek - ezek elkészítéséhez már késeket, fúrókat és más szerszámokat is használnak a zenészek.

Ha a hangszerek elkészültek, jöhet a próba - ha még nem teljes a harmónia, a művészek - szó szerint - faragnak a hangszereiken.

Nemcsak a füleket, hanem az orrokat is a zöldségek hódítják meg a koncert alatt: a színpadot ugyanis zöldségmaradékok borítják be, így könnyen egy kertben érezhetjük magunkat, miközben Beethoven szimfóniái paradicsomokon csendülnek fel.

A kép pedig a koncert végén lesz teljes: a hangszerekből kivágott részekből ugyanis a zenészek különleges zöldséglevest főznek, amellyel a közönséget a koncert végén lepik meg...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?