KÜLFÖLD

Döbbenetes felvételek: Víz alá került New York, mindent elöntött az eső

Évek óta nem látott mennyiségű eső zúdult az amerikai nagyvárosra.
címkék:

Hatalmas mennyiségű eső kíséretében elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét az Elsa névre keresztelt, nemrég trópusi viharrá szelídült hurrikán helyi idő szerint csütörtök késő délután. Az északi irányba haladó ciklon miatt 7-20 centiméter csapadék hullott a part menti nagyvárosokra pár óra leforgása alatt, a csatornahálózatok pedig képtelek voltak elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, ami több helyen is áradásokat okozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A helyzet New York belvárosában a legdrámaibb, ahol szinte minden metróállomást, alagutat és aluljárót elöntött a víz, de a gyorsforgalmi utak többsége is járhatatlanná vált – írja a The Guardian.

A New York-i tömegközlekedési hatóság (New York’s Mass Transit Authority) részlegesen leállította a manhattani metrókat, az utazóközönség figyelmét pedig arra hívták fel, hogy senki se próbáljon bejutni az elárasztott, életveszélyessé vált állomásokra. A felhívást a többség megfogadta, de még így akadtak, akik szemeteszsákokat húztak magukra, majd belegázoltak a nyakig érő vízbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

?Paul Kim ? (@my_paulkim_fan) által megosztott bejegyzés

A tömegközlekedésen kívül az autós forgalom is teljesen megbénult New Yorkban, mivel a városon keresztülhaladó gyorsforgalmi utak többsége a tengerszint alatt fut, így az esővíz szinte mindet elárasztotta.

A közösségi oldalakon terjedő egyik videó tanúsága szerint a hatsávos Roosevelt út teljesen lebénult csütörtök este, és csak a terepjárósok mertek átgázolni az útpályán megrekedt, fél méter mély vízakadályon.

Az Elsa hurrikán egyébként három nappal ezelőtt, óránkénti 120 kilométeres sebességű szél és nagy mennyiségű eső kíséretében érte el Florida partvidékét. A délkeleti állam 33 megyéjében rendeltek el rendkívüli állapotot. A térség reptereit és látványparkokat egy napra bezárták, illetve biztonsági okokból törölték a repülőjáratokat.

Florida után a vihar Georgiában pusztított, ahol fákat csavart ki és épületeket rombolt le. Az ítéletidő eddig egy halálos áldozatot követelt, az anyagi károkat pedig még nem kezdték el felmérni a hatóságok, de a helyreállítás valószínűleg több milliárd dollárba fog kerülni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?