KÜLFÖLD

Zajlanak a tesztek: ez lehet a vírusmutációk ellenszere

Nagyobb védelmet nyújthat a kutatók elméletei szerint, egyelőre ez nem igazolt.
  • Szerző: Ripost

Már tesztelik azt az elméletet, hogy két különböző oltás beadása nagyobb védelmet nyújt-e a későbbi Covid-variánsokkal szemben. Jelenleg egereken vizsgálják a kombinált vakcina hatását, amelyek egyelőre azt mutatják, hogy a kétfajta vakcina hatására a szervezet több T-sejtet generál, ami létfontosságú a vírusmutációk legyőzéséhez is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció: MTI

A nagy kutatási projekt keretén belül a következő lépés az lesz, hogy megvizsgálják a vakcinák keverésének emberre gyakorolt ​​hatását. Az Oxfordi Egyetem tudósai most 1050 önkéntest keresnek, akiknek az első oltásadagjuk már megkapták, hogy aztán másfajta vakcinából adják be nekik a második adagot. A tervek szerint a Pfizer-, az AstraZeneca-, a Novavax- és a Moderna-vakcina keverését fogják tesztelni.

„A vakcina különböző kombinációinak használata biztató eredményeket mutatott az egereknél. Úgy tűnik, hogy jobb választ adott az immunrendszerük, így izgalmas lesz látni, hogy az embereknél is jobb hatást vált-e majd ki a szokásos adagolásnál a kombinálás„ – mondta Matthew Snape kutatóprofesszor, aki szerint elképzelhető, hogy a vakcinák keverése jobb védelmet nyújthat, mert lehetővé teszik a test számára, hogy azonosítsa a Covid-tüskefehérje különböző részeit. Ez az egész egyelőre még nem bizonyított, csupán elmélet – olvasható a The Sun oldalán.

Egy biztos: a vakcinák beadása fontos és elengedhetetlen, hogy a járványt megállítsuk. Magyarországon is folyamatosan zajlanak az oltások, eddig 3 millió 90 ezer embert oltottak be.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?