KÜLFÖLD

Újabb járvány a láthatáron? Kína bejelentette: a világon elsőként fertőződött meg ember ezzel a vírussal

Ahogy jelentkeztek a betegség első tünetei, a férfi állapota tovább romlott, és 5 nappal később kórházba került.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A világon elsőként a H10N3 madárinfluenza-vírussal fertőződött meg egy férfi a kelet-kínai Csiangszu tartományban – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden. A 41 éves férfi állapota a közlemény szerint stabil, és megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek alapján távozhat a kórházból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kínai egészségügyi hatóságok szerint az eset elszigetelt jellegű, és közvetlenül madárról emberre terjedő vírusfertőzés okozta, járvány kialakulásának kockázata emiatt rendkívül alacsony.

A Csencsiang városban élő férfinél április 23-án kezdtek jelentkezni a betegség első tünetei – a többi közt láz -, majd állapota tovább romlott, és április 28-án kórházba került. Diagnózisát végül a kínai járványügyi központ helyszínre delegált szakértői állapították meg a pácienstől vett vírusminta genetikai szekvenálását követően, május 28-án. A beteggel közeli kapcsolatba került embereket orvosi megfigyelés alá helyezték, de rendellenességet egyiküknél sem tapasztaltak.

Korábban sehol a világon nem jegyeztek fel olyan esetet, amelyben a madárinfluenza-vírus H10N3 törzse emberre terjedt volna át. A vírus más törzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. Egy 2016 és 2017 között az országon végigsöprő járvány, amelyet a vírus H7N9-es törzse okozott, mintegy háromszáz ember halálát okozta – írja az MTI.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?