KÜLFÖLD

Vigyázz, ezt csinálja a hűtőd a nagy hidegben!

Csörögnek a hûtőszerelők telefonjai, rengeteg készülék adja meg magát a tartós fagy miatt. Garázsban, nyaralóban érdemes ilyenkor kihúzni, de a fûtetlen előszobákban is tönkremehet a hûtő!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem csak belül, kívül is számít a hőmérséklet!

Az köztudott, hogy a hűtőszekrény nagy melegben nem hűt olyan hatékonyan, mint szobahőmérsékleten. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ugyanez fordítva is igaz!

A -20 fokos hideg nem tesz jót a garázsban vagy kamrában tartott hűtőknek. Különösen igaz ez a kombinált hűtőkre. Érdemes megnézni a használati utasítást: abban megadnak egy minimális külső hőmérsékletet. Ez általában +10 fok.

Sok kombinált hűtőben egyetlen kompresszor hűti a fagyasztót és a normál hűtőteret. Egy termosztát figyeli a hűtő belső hőmérsékletét, és ideális esetben ezt 6-7 fokon tartják. De ha a garázsban, alsó konyhában hidegebb van ennél, nem indul el a kompresszor – ami miatt a fagyasztó viszont leolvad...

Régi vagy új: ez minden hűtőre igaz

Sokaknál az előszobában van a hűtő, ahol nincs fűtés, így a helyiség lehűlhet 2-3 fokra. 

Ez azt eredményezi, hogy a hűtő csak kétszer-háromszor fog bekapcsolni. Emiatt a fagyasztó nem fagyaszt eléggé. Ez rendkívül veszélyes, hiszen az élelmiszereket -18 fokon kell mélyhűteni – magyarázta a %%-nak Sásdi András, aki közel öt évtizede foglalkozik hűtőjavítással.

A szakembernek ma, a nagy hidegben napi 2-3 ilyen hívása van: sokaknál ilyenkor egyszerűen felmondja a szolgálatot a hűtő. Ráadásul a régi vagy új gépek között nincs semmi különbség, ez minden hűtőszekrényt érint. Csak a fagyasztóládáknál nem okoz gondot a hideg, mindaddig, amíg a külső hőmérséklet nem megy -18 fok alá.

Figyelmeztet az áramszolgáltató is

Az E-ON energiaszolgáltató sem javasolja a hűtők szabad térben, vagy garázsban tartását. Honlapján a társaság azt írja: a háztartási hűtőkészülékek úgy vannak beszabályozva, hogy csak +15 és +35 fok között működnek tökéletesen. Ettől lefelé kis mértékben eltérhetünk ugyan (például egy olyan pincében, ahol a hőmérséklet 10 fok alá nem süllyed, még engedélyezett a készülék használata), a szélsőséges viszonyok azonban hűtési problémákat, vagy akár a készülék meghibásodását is okozhatják.

címkék:
És ezeket olvastad már?