KÜLFÖLD

Ismét hallatott magáról a kíméletlen terrorszervezet

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet évek óta rettegésben tartja Nigéria nyugati részét. Dzsihadisták karácsony után tettek közzé egy videót, amin az látható, hogy 11 keresztényt végeznek ki brutális módon.
  • Szerző: RIPOST

A Nyugat-Nigériában élő szélsőséges iszlamisták mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfélemlítsék a keresztényeket. Legutóbbi akciójuk során a térségben igen aktív Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet fegyveresei tettek közzé egy videót az interneten, amin állításuk szerint 11 keresztény brutális kivégzése látható. A felvételen szereplő áldozatokat lefejezték.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy maszkot viselő dzsihadista pedig azt mondja, hogy ezeket a képsorokat a világ összes keresztényének üzenetként szánták.

A nevét és az arcát nem vállaló iszlamista azt is bevallja, hogy ez egy bosszúakció volt azért, amiért az amerikai haderő lecsapott az Iszlám Állam vezetőjére még ősszel, aminek során Abu Bakr al-Bagdadi felrobbantotta magát menekülés közben. Az Iszlám Állam 2016-ban vált a térség vezető terrorista szervezetévé, ekkor döntöttek ugyanis úgy páran, hogy kiválnak az addig méltán rettegett Boko Haram nevű dzsihadista szervezetből.

Az ISIS ráadásul egyre durvább akciókkal próbálja megőrizni vezető szerepét. Alig egy hete hat emberrel végeztek és ötöt elraboltak, köztük két önkéntest. De még ugyanazon a napon lecsaptak egy katonai konvojra is, aminek során pedig hat nigériai katonát öltek meg. Nyugat-Nigériában már több mint egy évtizede súlyos problémát jelent az iszlamisták előtörése. A keresztények ellen elkövetett legsúlyosabb merényletet a Boko Haram hajtotta végre még 2011 karácsonyakor.

A szervezet akkor 40 ártatlannal végzett. Bár hivatalos adatok nincsenek, de a becslések szerint a Boko Haram értelmetlen vérengzésének eddig több mint 36 ezren estek áldozatául, és több mint kétmillió embert késztetett menekülésre hazájából.

És ezeket olvastad már?