KÜLFÖLD

Viagrát is vehetnek az EP-képviselők az adófizetők pénzén

A V4NA megszerezte azt a belső dokumentumot, amely felsorolja, milyen egészségügyi kezeléseket vehetnek igénybe 85 százalékos költségtérítésen az Európai Bizottság és az Európai Parlament tagjai, dolgozói.
  • Szerző: V4NA

Hatalmas vihart kavart, amikor 2018 decemberében a The Sun brit bulvárlap, brüsszeli belső dokumentumokra hivatkozva közölte: az EP-tagok egészen extrém orvosi beavatkozások árát is megfizettethetik a Európai Parlament egészségügyi biztosításának terhére. A brit bulvárlap kiemelte, hogy

a brüsszeli képviselők 25-féle potencianövelő szer közül írathatnak fel maguknak

, ezek költségének 85 százalékát az Európai Intézmények Közös Betegbiztosítási Rendszerének keretében az Európai Parlament büdzséje állja. A The Sun a legmeghökkentőbb lehetőségként azt is említette, hogy a betegbiztosító állja „idegen tárgyak eltávolítását a végbélből”.

A V4NA hozzájutott egy dokumentumhoz, amelyből az is kiderül, hogy az EP-képviselők akár negyedmillió forintig igényelhetnek támogatást szemüveg elkészítéséhez, illetve termál-kezeléseken is részt vehetnek az EP pénzéből. A szemüvegek esetében 120 euróig (több mint 36 ezer forint) állja a rendszer a keret költségét, valamint 110-300 eurós összeg (35-96 ezer forint) igényelhető egy-egy lencse előállítására. A termál-kezeléseknél az EP egészségbiztosítása napi 64 euróig, vagyis mintegy 25 ezer forintig állja a kezelési költségek 80 százalékát, de ha az igénylő képviselő krónikus betegségben szenved, akkor kérheti a kezelési költség teljes összegének megtérítését napi 80 eurós, vagyis mintegy 25 ezer forintos határig. Csak az utazás és az étkezés költsége nem számoltatható el.

A The Sun korábbi cikke szerint az EB és az EP tagjainak egészségügyi kezelései után 2017-ben 2,9 millió eurót, vagyis mintegy 930 millió forintot fizettek ki az egészségbiztosítónak.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?