KÜLFÖLD

Vészforgatókönyv készült a migránsválság kezelésére

Gottfried Waldhäusl tartományi tanácsos, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa mutatta be azt a vészforgatókönyvet, ami az alsó-ausztriai menekültügyi helyzet kezelésére készült.
  • Szerző: Ripost

Waldhäusl szerint Alsó-Ausztriában akkor lesz szükség a vészforgatókönyvre, ha országosan megnövekszik a beadott menedékkérelmek száma.

Ausztriában havonta mintegy ezer menedékkérelmet bírálnak el. Ha ez a szám megduplázódna vagy akár megháromszorozódna, akkor meg kellene nyomnunk a vészgombot, vagyis meg kell valósítanunk a vészhelyzet esetére kidolgozott tervet – fogalmazott Waldhäusl.

A gyakorlatban ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a menedékkérők számára szállásokat kellene biztosítani, részben a privát szállásadók, részben az NGO-k, részben pedig a tartomány segítségével; de ki kell venniük a részüket a munkából a segélyszervezeteknek (Caritas, Diakonie) is. Szükség esetén Alsó-Ausztria tartomány a helyi üzemeltetőkkel közösen is létesíthetne hotspotokat, illetőleg szálláshelyeket.

Alsó-Ausztria mindenre felkészült – fogalmazott a szabadságpárti politikus.

A vészforgatókönyvet három különféle eshetőségre dolgozták ki; a menedékkérők számától függ, melyik terv lép életbe. Így például az első számú intézkedést akkor alkalmaznák, ha három-négyezer plusz férőhelyre lenne szükség, ez 40-50 ezer eurós pluszköltséggel járna; a kettes számú tervezetet akkor léptetnék életbe, ha öt-hatezer plusz szálláshelyre lenne szükség; ez 60 millió eurós plusz kiadással járna; a hármas számú, legsúlyosabb tervezet alkalmazását pedig akkor rendelnék el, ha – a 2015-2016-os menekülthullámhoz hasonlóan – 15 ezer menedékkérő érkezne Alsó-Ausztriába.

És ezeket olvastad már?