KÜLFÖLD

Veszélyes játék: törökök akarták megtámadni Ausztriát

Törökország az elmúlt hetekben konfliktusba került több európai országgal, köztük Ausztriával is. Legutóbb a schwechati reptér volt törökök célpont.
  • Szerző: WM

Sikerült az osztrákoknak kivédenie azt a múlt pénteki kibertámadást, amit most már biztosan egy törökországi hackercsoport akart elkövetni a schwechati repülőtér ellen. A bizonyítékok állítólag az osztrák belügyminiszter asztalán vannak. Az indíték valószínűleg az lehetett, hogy a két ország között jelentősen megromlott a viszony az elmúlt hetekben - írja a krone.at. A belügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott:

Tanulmányoztuk a jelentést, de még tart a nyomozás, így részleteket nem árulhatok el az üggyel kapcsolatban...

Egy másik osztrák lap úgy tudja, hogy a hackerek több támadással is fenyegetnek. Az osztrák titkosszolgálat komolyan veszi az esetleges kibercsapások lehetőségét, ezért próbálják felkutatni, hogy kik állhatnakaz ügy hátterében.

Veszélyes lehet a törökökkel packázni

Az egész talán azzal kezdődött, hogy Christian Kern osztrák kancellár azt javasolta, hogy hagyják abba Törökországgal az uniós csatlakozással kapcsolatos tárgyalásokat. Ennek következményeként a törökök visszahívták nagykövetüket Bécsből, majd kitiltottak az országból egy osztrák archeológus csoportot. 

A török külügyminiszter eközben arra figyelmeztetett, hogy a

nem tűrnék, hogy országuk lakóit radikális iszlamista színben tüntessék fel.

Majd azt is elmondta, hogy szerinte az osztrákok rasszista retorikát alkalmaznak, ami nagyon veszélyes lehet.

 

És ezeket olvastad már?