KÜLFÖLD

Veszélyben az új iPhone? Megrendítő csapást kapott az Apple

Nagyobb bírságot kell fizetniük, mint az egész magyar egészségügy egyéves költségvetése... Belerokkan-e az óriáscég az Európai Bizottság döntésébe?
  • Szerző: sl

Ekkorát még sohasem ütött Brüsszel egyetlen cégen sem! Az amerikai informatikai óriásnak mintegy 13 milliárd eurót kell fizetnie az ír államnak. Ez körülbelül 4 ezer milliárd forint, vagyis több, mint az egész magyar egészségügy egyévnyi költségvetése. Az Apple büntetéséről kedden az Európai Bizottság (EB) döntött.

Hogy miért? Mert alig fizetnek Európában adót.

A döntés oka a sok ír adókedvezmény, ami "tiltott állami támogatásnak" számít. Írország 2003 és 2014 között

illegális adótámogatásokat nyújtott az Apple-nek, így a vállalat éveken keresztül lényegesen kevesebb adót fizetett más cégeknél.

ez a Brüsszel által valaha kiszabott legnagyobb adózási büntetés.

– A cél az, hogy minden egyes cég ott fizessen adót, ahol profitot termel

– mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. A döntés még nem jogerős, mivel Írország és az Apple is fellebbez. Az írek – akik elvileg óriási összeghez jutnának a döntés révén – azért fellebbeznek, mivel félnek, hogy az egész adópolitikájuk összeomlik.

Az Apple tényleg alig fizetett Európában adót: az EB tájékoztatása szerint 2003-ban 1 százalékos társasági adót fizetett az Európai Unióban elért nyeresége után, 2014-ben pedig már csak 0,005 százalékot. Írországban 12,5 százalékos az általános társasági adókulcs, ami már így is a legalacsonyabb az Európai Unióban.

Az ügy majd az Európai Unió Bírósága elé kerül, ahol még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.

Kérdés, hogy veszélybe sodorja-e az óriásbüntetés az Apple következő terveit - például az IPhone7 szeptember 7-re tervezett premierjét.

Fenyegetőzik az óriáscég

Az Apple máris fenyegeti az Európai Uniót: közleményük szerint a döntés káros hatással lesz a munkahelyteremtésre és a befektetésekre EurópábanEgy amerikai-európai vita is várható, mert az Egyesült Államok azzal vádolja az Európai Bizottságot, hogy módszeresen amerikai cégeket vesz célba – az európaiak szerint viszont az amerikai óriáscégek rendszeresen megkerülik az európai szabályokat, és szinte adófizetés nélkül folytatják itt sok milliárd dolláros üzleteiket...

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?