KÜLFÖLD

Végre egy migráns, aki haza akar menni Németországból, mégsem hagyják

Egy 53 éves iraki nő menedékkérelmét elutasították a német hatóságok. Az illegális bevándorló mégis hiába vár arra, hogy visszatoloncolják.
  • Szerző: WM

Ghusoon Mubarak újságíróként dolgozott Irakban, ám az egyre veszélyesebbé váló helyzet miatt 2005-ben Szíriába költözött. A háromgyermekes anyuka az iraki rezsim kritizálása miatt nem is látott arra esélyt, hogy valaha is hazatérhessen. Szíriában bejöttek a nő számításai, egy helyi tévécsatornánál kezdett dolgozni, az állam pedig támogatta és menekültként el is ismerte. A háború kitörése miatt azonban onnan is menekülnie kellett, Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria érintésével végül 2013-ban Németországba érkezett.

Mubarak be is nyújtotta a menedékkérelmét, biztosra vette, hogy megkapja a menekültstátuszt.

Egy év és hét hónap elteltével azonban jött a pofon, a hatóságok elutasították a kérelmét. "Még egy német nyelvtanfolyamot is elvégeztem, ám amikor kézhez kaptam a végzést, annyira szomorú lettem, hogy csak azt kívántam és kívánom ma is, hogy végre hazamehessek" – meséli a hányattatott sorsú anyuka. Mubarak azért is szeretne mihamarabb hazatérni, mert a 83 éves édesapja haldoklik, és szeretne tőle búcsút venni. A hónapok óta tartó várakozás azonban, úgy tűnik, még eltart egy darabig, írja a krone.at.

A német migrációs hivatal közlése szerint azért tart ilyen sokáig az eljárás, mert az 53 éves nő új iratokat igényelt. Ezeknek az elkészültét mindenképpen meg kell várni, papírok nélkül ugyanis senkit nem lehet visszatoloncolni. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?