KÜLFÖLD

Változás az iskolákban: a fiúk is hordhatnak szoknyát

A transznemû gyerekek szabadságát és békéjét akarja biztosítani az az új szabálycsomag, amely alapján a fiúk már tütüben és tiarában is járhatnak iskolába.
  • Szerző: KF

Az angliai egyház közel 4700 iskolát tart fenn az Egyesült Királyságban, és ezekben komoly változásokat eredményezhetnek az új irányelvek. Ezek részeként már nem lesz kötelező az egyenruha hordása – az ugyanis a fiúknak nadrágot, a lányoknak pedig szoknyát ír elő, ez pedig a transznemű gyerekeket korlátozza. Az irányelvek alapján mostantól a fiúk is mehetnek magassarkúban, tütüben vagy éppen tiarában az iskolákba.

Emellett a tanárok nem hivatkozhatnak a Bibliára vagy a keresztény hitre, ha tetteiket akarják igazolni, így azt sem mondhatják, hogy egy család egy férfiból és egy nőből, valamint az ő gyerekeikből áll.

Az egyház az irányelvekkel az egyre gyakrabban problémát jelentő bullying ellen akar küzdeni: ekkor diákok egy csoportja kipécézi magának egy társát, akit folyamatosan piszkál – egy transznemű gyerek pedig sokkal nagyobb eséllyel válik áldozattá. Mostantól azonban, ha sérelem éri őket, egy formanyomtatvány kitöltésével jelezhetik, hogy melyik diáktársuk vagy tanáruk bántotta őket nemi identitásuk miatt.

Az irányelveket a konzervatív keresztények kritikusan fogadták, szerintük csak megfordítja a helyzetet: mostantól a transznemű gyerekek válnak piszkálódóvá, és a szabályokat állításuk szerint nem gondolták át eléggé, túl drasztikusak, és szembe mennek a keresztény elvekkel.

És ezeket olvastad már?