KÜLFÖLD

Valaki kulcsfontosságú infókat szivárogtat a migránsoknak

Sokadjára fordul elő Németországban, hogy a rendőrség nem találja meg azokat a migránsokat, akiket ki kellene toloncolni. Valaki vagy valakik információkat szivárogtathatnak ki az előre be nem jelentett kitoloncolás időpontjáról.
  • Szerző: WM

Egy aktuális eset kapcsán ismét fellángolt a vita a migránsok sikertelen kitoloncolásáról Németországban. Hétfőn este kilenc órakor több civil és nem civil rendőrautó, valamint egy üres busz is leparkolt az egyik hamburgi menekültszálló előtt. A helyszínen a rendőri egységeken kívül jelen volt egy orvos, egy tolmács és a bevándorlási hivatal több alkalmazottja is. Az előre be nem jelentett razzia célja az volt, hogy a szállóról hat illegális bevándorlót őrizetbe vegyenek, és még az éjszaka folyamán kitoloncolják őket az országból. Pár perccel a rendőrségi akció kezdete után az egyenruhások sokasága egyetlen migráns kíséretében hagyták el az épületet. Bár az afgán férfit sikerült felültetni egy Finnországba tartó gépre, öt másik társát hiába keresték. 

Negyed órával később egy másik menekültszálló előtt parkolt le a konvoj, de ott  a keresett migránsok közül egyet sem találtak a szálláshelyükön. Az egyik német ellenzéki párt képviselője szerint a jelenlegi kitoloncolási gyakorlat életidegen. Linda Teuteberg úgy véli, hogy a kitoloncolni kívánt migránsokat pár nappal a repülő indulása előtt őrizetbe kellene venni. A hatóságok egyelőre nem tudták bizonyítani, de sokakban felmerült már a gyanú, hogy valakik értesíthetik a migránsokat a rendőri akcióról, ezért fordul olyan gyakran elő, hogy nincsenek a bejelentett tartózkodási helyükön. 

A hivatalos adatok szerint 2018 október végéig összesen 20857 esetben hiúsult meg migránsok kitoloncolása országszerte. Ebből ráadásul 5788-szor fordult elő, hogy a kitoloncolás a tervezett akció napján fulladt kudarcba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?