KÜLFÖLD

Vakcina helyett „levegővel” oltották be az időseket Brazíliában

A feltételezések szerint egyes brazil orvosok elsikkasztják, majd a feketepiacon értékesítik az oltóanyagot. A trükk lényege, hogy levegőt(!) adnak be az embereknek.

A Rio de Janeiro-i rendőrség nyomozást indított, miután több olyan felvétel is megjelent az interneten, amin az látható, ahogy brazil egészségügyi dolgozók üres fecskendőkkel oltanak be időseket „koronavírus ellen”. Összesen négy brazil tagállamban számoltak be az aggasztó jelenségről, amit csak „levegő lövésnek” becéznek a brazil lapokban – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Guardian internetes kiadása.

A rendőrség a helyi önkormányzatokhoz és az egészségügyi tisztviselőkhöz fordult, hogy segítsenek megérteni, mi történt a nagy kockázatú, idős és beteg csoportoknak szánt koronavírus elleni vakcinákkal. Egyes feltételezések szerint az orvosok ellopják, majd a feketepiacon értékesítik az értékes oltóanyagot. Az elszámolást pedig úgy oldják meg, hogy levegőt adnak be az embereknek. Mások viszont úgy gondolják, hogy a vírus- és járványtagadó orvosok állhatnak az jelenség hátterében.

Az egyik „levegő lövés” videó, amit egy oltakozó rokona rögzített és a helyi médiában is megjelent, azt mutatja, ahogy egy ápolónő üres fecskendőt szúr egy 94 éves nő karjába, majd levegőt injektál bele Petrópolis egyik oltási pontján. Miután a videó elterjedt a közösségi médiában, az ápolót elbocsátották, és az önkormányzat, a regionális ápolási tanács és a helyi rendőrség is vizsgálatot indított ellene.

A nagy közösségi oldalakon megjelent bejegyzések alapján a brazilok most attól tartanak, hogy a „levegő lövés” szélesebb körben elterjedhet, és az idős rokonaiknak hamis biztonságérzetet okoznak a fantom oltásokkal.

Ha a rendőrség megállapítja, hogy az oltásokat ellopták, akkor az érintettek ellen sikkasztás vádjával indíthatnak eljárást, ami 12 évig terjedő börtönbüntetést is maga után vonhat.

Nagy mennyiségben egyébként halált is okozhat a vénába fecskendezett levegő. A kisebb erek légbuborék általi elzáródását levegőembóliának nevezzük. Ha a véráramon keresztül a gáz eljut az agyba, akkor agyvérzést is okozhat. Akiknek levegőt adtak be vénába, gyorsan meghalhat, ha nem kezelik megfelelően.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?