KÜLFÖLD

Riasztás: abortált magzatsejteket használ az egyik cég a vakcinagyártáshoz

Nem ajánlják a püspökségek a fenti vakcinát. Az Anyaszentegyház ezzel szemben azt mondja, hogy „morálisan elfogadható az olyan oltóanyagok használata, melyek előállításához abortált magzatok sejtjeit használják fel.”

Két amerikai püspökség is azt javasolja a katolikus híveknek, hogy ne oltassák be magukat a Johnson & Johnson (J & J) koronavírus elleni vakcinájával, ugyanis a készítmény „erkölcsileg kompromittáló”, mivel abortált magzatok sejtjeit használják fel a gyártásához – írja a The Guardian.

A Louisiana állambeli New Orleans-i, illetve a Missouriben található St. Louis-i egyházmegye is nagyon hasonló nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban. A két püspökség szerint a híveknek a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech vakcináját kell előnyben részesítenie, és ha lehetőségük van rá, akkor utasítsák vissza a Johnson & Johnson készítményét. Fontos megjegyezni, hogy mindkét nyilatkozatokban többször is külön hangsúlyozzák, hogy „a katolikus hívek tiszta lelkiismerettel felvehetik a J & J oltását, ha más alternatíva nem áll rendelkezésre”.

Louisiana állam mélyen vallásos kormányzója, a demokrata párti John Bel Edwards – aki egyébként ellenzi az abortuszt – azt mondta, hogy megérti a katolikus vezetők aggodalmait, de a vírus terjedésének megállítása érdekében az embereknek fel kell használniuk a rendelkezésre álló és jóváhagyott vakcinákat.

Az egyházmegyék állásfoglalása után az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának tanügyi és abortuszt érintő bizottsága is kiadott egy közleményt, melyben megismételték az oltással kapcsolatos erkölcsi aggályokat. A szervezet álláspontja szerint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinák előnyösebbek abban az esetben, ha valaki képes megválasztani, milyen oltást kap.

Az eseményekre reagálva a Johnson & Johnson szóvivője kedden azt mondta, hogy a vállalat „oltóanyagában” nincsenek abortált magzatokból származó sejtek. Azt azonban ő sem cáfolta, hogy a gyártás során ilyet alkalmaznának. Elmondása szerint „a gyártás felgyorsítása érdekében emberi sejtvonalat használnak a készítmény előállításakor.”

A Johnson & Johnson koronavírus vakcinája. (illusztráció)

Mire használják az abortált magzatokat a vakcinagyártása során?

Nagyon leegyszerűsítve az történik, hogy az abortált magzatokból kinyert sejteket végtelenségig felszaporítják. Ezt a sejtvonalat arra használják, hogy ipari méretekben szaporítsanak vírusokat bennük – jelen esetben koronavírust. Az emberi sejtekben nevelt vírusokat később legyengítik vagy elölik, tisztítják, vagy kiválasztják belőlük a megfelelő immunválaszt előidéző vírusrészeket.

A Vatikán egyértelműen fogalmazott a kérdésben

A témával kapcsolatban a Vatikán is megszólalt december elején. Az Anyaszentegyház álláspontja szerint „morálisan elfogadható az olyan oltóanyagok használata, melyek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használják fel.”

A szöveget maga Ferenc pápa hagyta jóvá. A Vatikán hangsúlyozta, hogy a vakcinák használata még nem jelenti azt, hogy a beoltottak támogatnák az abortuszt. Sőt bátorították is a híveiket, hogy oltassák be magukat a gyengék és leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó emberek védelme érdekében.

Magyarországon is oltanak majd a J & J vakcinájával?

A Johnson & Johnson vakcináját egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezték sürgősségi felhasználásra. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e az amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni egykomponensű védőoltását – írta Twitteren az amszterdami székhelyű uniós szervezet.

Az Európai Unió előzetes szerződései alapján ettől a gyártótól a tagállamok összesen 200 millió ember beoltására elegendő vakcinához juthatnak majd hozza a közeljövőben, tehát valószínűleg Magyarország is kapni fog belőle. Hogy mikor, azt egyelőre nem tudni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?