KÜLFÖLD

V4NA: Újabb migránshullám fenyegeti Európát

Mióta Olaszország kikötői zárva vannak, az embercsempészek segítségével egyre több migráns próbálja meg szárazföldön megközelíteni Európát. A határátlépés érdekében az illegális bevándorlók az emberrablástól és a lövöldözéstől sem riadnak vissza.
  • Szerző: ripost

Észak-Macedónián, Bosznián, Horvátországon és Szlovénián át próbálnak bejutni az Európai Unió területére a migránsok.

A horvát-szlovén határon két erőszakos incidens is történt a napokban.

Az egyik esetben több illegális bevándorló túszul ejtett egy 75 éves férfit. Bezárták az autójának a csomagtartójába, és Ljubljanába autóztak vele. Az autót az olasz határ közelében egy erdőben hagyták a férfivel együtt.

A szlovén Muraszombaton egy szerb embercsempész három indiai és három bangladesi emberrel az autójában áttörte a rendőri ellenőrzést. Lövöldözés tört ki, amely során két rendőr és az embercsempész is súlyosan megsérült.

A Wochenblick osztrák hetilap cikke szerint

hasonló migránsáradattól kell tartani, mint 2015/2016-ban.

Csak Isztambul körzetében 700 ezer afgán migráns él. Boszniában 6 ezren várnak a továbbutazásra, Görögországban a turistaszezon előtt pedig 70 ezer migránst telepített át a szigetekről a szárazföldre, akik mind Európába akarnak eljutni.

Dragan Mektic boszniai biztonsági miniszter már márciusban arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam vezetői is beszivároghatnak ezen az útvonalon az EU-ba.

2018-ban összesen 22 ezer illegális migráns kelt át Bosznián,

hogy eljusson az EU-ba. Idén januártól áprilisig Bosznia 8300 migránst vett nyilvántartásba – kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?