KÜLFÖLD

V4NA: Macron őszödi beszéde? Orbán Viktort dicsérte

Akár Macron őszödi beszédének is nevezhetnénk a francia nagyköveteknek tartott előadását, amelyben az elnök szokatlanul nyíltan beszélt Európa és Franciaország siralmas állapotáról. Macron beszédében Európa hibáiról beszélt, és arról, hogy szerinte az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa többi vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában.
  • Szerző:

Akár Macron őszödi beszédének is nevezhetnénk a francia nagyköveteknek tartott előadását, amelyben az elnök szokatlanul nyíltan beszélt Európa és Franciaország siralmas állapotáról – írja Lánczi Tamás politológus.

Macron szerint a 18. századra francia, a 19. századra brit, a 20. századra pedig amerikai hegemónia volt jellemző, most azonban drámai változások előtt áll a világ. Az emberiség ismert történelmében eddig nem volt arra példa, hogy egyszerre alakuljon át drasztikusan a politika, a gazdaság, a technológia és az ökológiai környezetünk.

A francia elnök úgy gondolja, sok dolog, amit most örökkévalónak gondolunk, hamarosan meg fog változni az új gazdasági, politikai, technológiai és ökológiai érdekeknek megfelelően. Az a Macron, aki hurráoptimista hangnem szokta bejelenteni újabb és újabb uniós reformelképzeléseit, most nyíltan beszélt a nyugati világrend hanyatlásáról, amelynek egyik fő oka szerinte az, hogy a piacgazdaság korában sosem látott válságba jutott, mivel egyenlőtlenségeket generál ahelyett, hogy százmilliókat emelne fel.

Miközben Amerika az ezredforduló óta hibát hibára halmoz, Európa pedig elveszítette politikai és gazdasági súlyát a világban, Kína, Oroszország, Afrika és India felemelkedőben vannak. A francia elnök szerint most, a 21. század elején a kártyákat még elsősorban az Egyesült Államok és Kína osztja, az ökológiai krízis azonban demográfiai és migrációs válságot okoz, és ennek hatásai kiszámíthatatlanok. Macron elmondta: Franciaország mindeddig rossz politikát követett, és ha ezen nem változtat, akkor a jövőben nem lesz több, mint a két pólus – Amerika és Kína – valamelyikének alattvalója.

De francia elnök beszédének legmegdöbbentőbb része csak most következik: Macron szerint az Orbán Viktor vezette Magyarország – szemben Európa többi vezetőjével – élen jár az európai civilizáció megújításában. A francia elnök szerint a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában”, és amellyel a francia elnök ugyan nem ért egyet, de rendkívül inspirálónak találja.

Ilyen elismerő szavakat mindeddig csak Magyarországon, és elszórtan az amerikai sajtóban olvashattunk a magyar kormányfő teljesítményéről, most pedig a világ egyik legnagyobb gazdaságával és az egyik legerősebb hadseregével rendelkező állam elnöke nevezte Európa megújítójának Orbánt. Az elismerésnek különös jelentőséget ad a tény, hogy Macron és Orbán szinte minden politikai-társadalmi kérdésben ellentétes álláspontot képvisel – írja elemzésében Lánczi Tamás.

És ezeket olvastad már?