KÜLFÖLD

V4NA: Az olasz kikötők megnyitása őrület

Átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője hétfőn. Közösségi oldalán árulásról és invázióról is beszélt.
  • Szerző: Ripost

„A háború elől menekülő kevesek segítése kötelesség, az olaszországi kikötők megnyitása az egész világ előtt azonban őrület” – bírálta az olasz kormány máltai megállapodását Matteo Salvini, hozzátéve, hogy ez Olaszország számára átverés, hiszen a Földközi-tenger ismét tele lesz NGO-hajókkal.

A Németország, Olaszország, Franciaország és Málta közötti megállapodás nem feltétlenül kedvez Olaszországnak, mivel majdnem kizárólag az NGO hajói által fedélzetre vett csoportokra vonatkozik. Az olaszországi belügyminisztérium adatai szerint a civil hajók eddig az Olaszországba érkezettek 9 százalékát szállították.

Salvini árulásról és invázióról beszélt

„Ha elkezdjük azt mondani, hogy akárki érkezik Olaszországba, más európai országokba fogják szétosztani, azt kockáztatjuk, hogy még többen kelnek útra” – mondta Luigi Di Maio, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.

„A migrációra nem a szétosztás a válasz, a migránsoknak nem kell többet elindulniuk” – tette hozzá.

Az olasz diplomácia vezetője bejelentette, hogy a következő napokban Tunézia, Algéria és Marokkó külügyminiszterével egyeztet a három állam Olaszországban tartózkodó, és gazdasági bevándorlónak minősülő állampolgárainak hazatoloncolásáról.

Mindeközben az Ocean Vikinget – az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSf) közös hajóját –, fedélzetén 182 emberrel, kedden várják a szicíliai Messina kikötőjébe. Öt EU-tagállam jelentkezett szétosztásukra. Ugyanez a hajó szeptember 14-én – 82 emberrel – még nem köthetett ki.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?