KÜLFÖLD

Üvegfalon át láthatják a szülők a kimentett thai gyerekeket

Meglepő hír látott napvilágot: hiába sikerült a thaiföldi barlangba rekedt 12 gyerek és edzőjük közül már nyolcat épségben kihozni, nem találkozhatnak a szeretteikkel. A kimentetteket ugyanis karanténba helyezték.
  • Szerző: Ripost

,, A fertőzésveszély kizárása érdekében akadályoztuk meg a testi kontaktust a gyerekek és a szüleik közt. A kimerítő küzdelemben igencsak legyengült a szervezetük, most bármilyen fertőzést nagyon könnyen elkaphatnának, éppen ezért nem kockáztatunk"

– közölte Narongsak Osotthanakorn, a tartomány kormányzója. Hozzátette: tudja, hogy nehéz lehet most a szülőknek és a gyerekeknek is, de a fertőzések kizárását elsődlegesnek tartja. A fiúk kezelőorvosa döntött úgy, hogy csak egy üvegen keresztül érintkezhetnek a kiszabadított fiúk a szeretteikkel. A szakemberek a kimenekítettek fizikai felerősítésen túl vizsgálják, és szükség esetén kezelik a bezártság okozta pszichológiai, illetve poszttraumatikus hatásokat.
Jól haladnak a mentési munkálatok, hiszen vasárnap és hétfőn is 4-4 gyereket sikerült a felszínre hozni. Igaz, még 4 gyerek, illetve az edzőjük a barlang mélyén raboskodik.

,,Kedden befejezhetjük a mentést. Csak akkor lehetünk nyugodtak, ha mindenkit sikerült kimenekíteni" – mondta a misszió vezetője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, Magyarország felajánlotta a segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben június 23-a óta raboskodó, 11 és 16 év közötti tagokból álló ifjúsági focicsapat, valamint 25 éves edzőjük kimentéséhez.