KÜLFÖLD

USA-cégek kezébe kerültek több százezer magyar állampolgár adatai

680 ezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az EU-n kívülre azáltal, hogy Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyûjtésbe adatfeldolgozóként vont be külföldi cégeket - számol be erről a Magyar Nemzet.
  • Szerző: WM

Név, e-mail-cím, telefonszám, pontos cím és aláírás – ezeket az adatokat kellett megadnia május 31-ig azoknak, akik támogatni szerették volna Hadházy Ákos azon kezdeményezését, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. A kitűzött célt, az egymillió aláírást végül nem sikerült elérni, ám 680 ezer szignó összegyűlt.

Problémás az a tény, hogy az adatok külföldre kerülhettek 

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Az aláírásgyűjtés internetes adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az amerikai The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. Mindez azt is jelentheti, hogy akár Kanadába vagy az Egyesült Államokba is kerülhettek azoknak az aláírók személyes adatai. A cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt Péterfalvi Attila szerint komoly aggályok merülnek fel.

A közjegyzőnek nincs mérlegelési lehetősége

„Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket” - nyilatkozta Péterfalvi. A közjegyző ugyanis nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, erre csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei. Így, ha Hadházy Ákos leadna olyan kitöltött aláírásgyűjtő íveket, amelyeket egy személy 680 ezerszer töltött ki, akkor a közjegyző ezt is hitelesítené. A NAIH elnöke azt is kifogásolta, hogy nincs feltüntetve a közjegyző neve.

Adatkezelési szempontból a pártok szerepe is problémásak lehetnek az aláírásgyűjtésben. Mint ismert, az MSZP és a Momentum is segített a képviselőnek a szignók összeszedésében, a két párt összesen 130 ezer aláírás begyűjtésével járult hozzá. Péterfalvi szerint Hadházy Ákosnak az aktivisták esetében adatfeldolgozási szerződéssel kellett volna konkretizálnia, hogy miként gyűjthetik az adatokat és mit kezdhetnek azokkal. Hadházy Ákos korábban azt nyilatkozta, hogy országosan mintegy 26 ezren segítették az aláírásgyűjtést. További problémát okoz, hogy nem lehet tudni, mikor semmisítik meg az íveket.

Adatbázisépítés az eredeti szándék?

A számos tisztázatlan részlet miatt felmerül a gyanú, hogy a hangzatos politikai célok mögött csupán az adatbázisépítés szándéka húzódik meg. Az aláírásgyűjtésből akár a Momentum Mozgalom is profitálhatott, ugyanis nem tudni, hogy a pártok mihez kezdtek a maguk gyűjtötte aláírásokkal, csupán annyit tudunk, hogy azok egy része biztosan Hadházy Ákoshoz került. Az EP-választás során Hadházy szívélyes viszonyt alakított ki a Momentummal, a voksolás estéjén ott volt a párt eredményváróján is.

A Momentum végül több százezer ellenzéki szavazót tudott átcsábítani magához, és kérdés, hogy milyen direkt eszközökkel hajtották végre ezt a műveletet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?