KÜLFÖLD

Űrutazásra vásárolt négy jegyéből hármat jótékony célra ajánl fel egy amerikai milliárdos

Jegyet váltott a SpaceX magán űripari vállalkozás egy űrrepülésére egy amerikai milliárdos, a saját maga mellé szóló további három jegyet pedig jótékony célra ajánlotta fel.
címkék:
  • Szerző:

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX hétfői közlése szerint még idén elkezdődik. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta.
A Crew Dragon űrhajó fedélzetére helyet foglalt magának Jared Isaacman amerikai milliárdos, aki a Shift4 Payments nevű cégével teremtette meg vagyonát. A másik három helyre különböző módokon választja ki utastársait, az ezáltal összegyűjtött pénzt pedig a Tennessee államban lévő memphisi St. Jude gyerekkórház kapja.

A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX.
Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében.Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

Az elmúlt héten közölték, hogy legkorábban 2022-ben négy férfi juthat fel űrturistaként a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére. Larry Connor amerikai vállalkozó, Eytan Stibbe izraeli üzletember és pilóta és Mark Pathy kanadai befektető vehet részt az Ax-1 misszióban, melyet az Axiom Space vállalkozás, a NASA és a SpaceX közösen szervez.
A misszió parancsnoka Michael Lopez-Alegria volt NASA-asztronauta lesz. Korábbi sajtóértesülések szerint egy jegy ára 55 millió dollár (16,2 milliárd forint).

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?