KÜLFÖLD

Uniós közvélemény-kutatás: az emberek többsége szerint Brüsszel megbukott járványkezelésből

„Ha az EU túl akar élni egy következő válsághelyzetet, akkor feltétlenül meg kell hallgatnia a polgárok véleményét” – állítja a felmérés vezetője.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) napokban publikált közvélemény-kutatása meglehetősen borús képet fest a Unióban uralkodó általános közhangulatról. A 12 tagállamra, köztünk hazánkra is kiterjedő reprezentatív felmérés – ami részben áprilisban, részben májusban készült – azt mutatja, hogy az uniós polgárok többségégének megingott a hite az EU-s intézményrendszerben a vakcinabeszerzések körüli gondok miatt, és jelenleg jobban bíznak a nemzeti kormányokban, mint Brüsszelben.

A 17 ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint a nyugati tagállamokban szó szerint mélyrepülésben van az unióval szembeni társadalmi közbizalom. A franciák 62 százaléka, a németek 55 százaléka, az olaszok 57 százaléka és a spanyolok 52 százaléka mondta azt, hogy az európai projekt összeomlott az elhibázott vakcinabeszerzések miatt.

Ausztriában, Bulgáriában, Franciaországban, Hollandiában, Németországban és Olaszországban többségbe kerültek az eleve bizalmatlanok és a bizalmukat elvesztők aránya, ami történelmi jelentőségű fordulatnak számít, hisz ezekben a tagállamokban ez most fordult elő először az Unióhoz való csatlakozásuk óta.

„Az európai projekttel szembeni növekvő bizalmatlanság túlmutat az euroszkeptikus szavazókon és beszivárgott a politika fősodrába. Amint az adatokból kiderül, az uniós együttműködés szükségességébe vetett hit a francia-német motor állampolgárai körében a leggyengébb. Az EU-nak sürgősen fel kell lépnie, ha túl akar élni”

– fogalmazott Susi Dennison, az ECFR vezető elemzője, a tanulmány egyik társszerzője, aki szerint az Unió csúcsvezetői nem engedhetnek meg maguknak még egy akkora bakit, amit a vakcinabeszerzéseknél elkövettek, mert az „európai projekt” végleg összeomolhat.

Külön érdemes említést tenni arról, hogy az oltóanyag szállítások akadozásáért az emberek túlnyomó többsége Ursula von der Leyent, és a brüsszeli bürokráciát tette felelőssé.

„Ha az EU túl akar élni egy következő válsághelyzetet, akkor feltétlenül meg kell hallgatnia a polgárok véleményét. Az európaiak többsége határozott, gyors reagálású vezetést akar, ami a globális színtéren hirdeti és védi az érdekeiket. A magas rangú EU-s tisztségviselők jobban teszik, ha ennek megfelelően járnak el, mert nem biztos, hogy kapnak még egy esélyt”

- tette hozzá Jana Puglierin, a tanulmány társszerzője és az ECFR vezető politikai munkatársa.

Magyarországon folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 42%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93%-uk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kormány felállítja az élet újraindításért és a gazdaság újraindításáért felelős Operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?