KÜLFÖLD

Undorító, ami a norvég távoktatásban történt, a rendőrség nyomoz!

Sokan remélikk, hogy a norvég rendőrség minél hamarabb kézre keríti a tettest.

A norvég kormány múlt hét kedden meghosszabbította a koronavírus-járvány terjedése ellen korábban hozott korlátozó intézkedéseket, melyek így április 13-ig, azaz húsvét hétfőig hatályosak. A szabályok értelmében nem érkezhetnek Norvégiába olyan külföldiek, akik nem ott dolgoznak, vagy nincs állandó lakhelyük. Zárva tartanak az iskolák, óvodák, és bölcsődék, a tanítás azonban nem szünetel: a pedagógusok internetes távoktatás formájában képzik a jövő nemzedékeit.

Három testvér online tanórán vesz részt a koronavírus-járvány miatt. (Photo by Yasser Al-Zayyat / AFP)

Az új digitális oktatási rendszer azonban úgy tűnik, nem a legbiztonságosabb formája a tanításnak, ugyanis a napokban egy ismeretlen pedofil férfi csatlakozni tudott egy oslói iskola 9 éves diákjainak az internetes tanórájához, amit épp videó-konferenciabeszegetés formájában tartott a tanárnő.

A hírek szerint a férfi egy szál alsónadrágban jelentkezett be a digitális tanórába, a videóhívás fiatal résztvevőit arra kérte, hogy érintsék meg a webkamerájukat, majd nem sokkal ezután maszturbálni kezdett.

„Félelmetes és undorító, ami történt. Ez a szörnyeteg megpróbált beszélni a gyerekeinkkel. Mindenki nagyon megijedtek tőle. Ezek után nagyon aggódom, hogy az internetes távoktatás valóban biztonságos-e” – fogalmazott az NRK nevű norvég hírportálnak az egyik szülő, akinek a lánya részt vett a digitális tanórán, amihez csatlakozott a pedofil férfi.

Az érintett oslói iskola igazgatója megerősítette a sajtóértesüléseket, és arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az üggyel kapcsolatos jogi lépéseket megtették. A rendőrség nyomozást indított pedofília és szeméremsértés vádjával ismeretlen tettes ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elkövető milyen úton módon léphetett be a digitális tanórába, de a legvalószínűbb elképzelés szerint, valahonnan megszerezhette az ehhez szükséges kódokat.

Az incidens után a norvég kormány egy ajánlást adott ki az iskolák számára, amiben minden intézményt arra kérnek, hogy ne használják digitális tanórák lebonyolításához a konferenciahívásokra specializálódott Whereby nevű alkalmazást. Az oktatásügyi és az információbiztonságért felelős minisztériumok azért javasolják az applikáció mellőzését, mert információik szerint nem a mostani pedofil-botrány volt az első, ami ezen a felületen történ.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?