Létrehozva: 2020.08.03.

Ultimátum: Azonnal állítsák le a migránsok érkezését

Tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán a migránsokkal teli hajók folyamatos érkezése miatt Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere.

Salvatore Martello hétfő estéig adott ultimátumot a római kormánynak, ahogyan ezt az MTI-nek elmondta. A polgármesteri hivatalból a kikötő felé tartva számolt be arról, hogy hétfő reggel óta tíz újabb hajó és csónak kötött ki.

„Nem bírjuk ezt a hatalmas migrációs nyomást!”- szögezte le. – „Hónapok óta tart ez a helyzet, és hónapok óta ugyanazt ismétlem: Lampedusán vészhelyzet van!”

Több mint ezer illegális bevándorló szorong a szigeten, tízszer többen, mint ahány embert a regisztrációs központ be tud fogadni. „Nem lehet ennyi embert összezsúfolni a kevesebb mint száz férőhelyes táborban: a migránsközpontot lezárattam, oda nem engedek be több embert. A kikötőben, a Favaloro mólón helyezzük el őket, ahogy tudjuk, de a szabad ég alatt, a tűző napon nem tarthatjuk őket napokig” – magyarázta.

Salvatore, ismertebb nevén Toto Martello a nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését Luciana Lamorgese belügyminisztertől és Giuseppe Conte kormányfőtől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért, amely azonban még nem érkezett meg. Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassul.

„Eddig nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki” – tette hozzá. Közölte: ekkora nyomás talán még soha nem volt Lampedusán, pedig a sziget évtizedek óta az Észak-Afrika és Európa közötti migrációs útvonal egyik déli kapujának számít.

A polgármester hétfő estig megoldást vár az olasz kormánytól (Fotó: Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Salvatore Martello elmondta: korábban azzal fenyegette meg a kormányt, hogy ő hirdet vészhelyzetet, és lezárja a kikötőt, de ehhez polgármesterként nincs hatásköre. Kijelentette, megoldást hétfő estétől vár, amikor a kormány ígérete szerint egy ezerfős hajót állítanak fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.

„Meglátjuk, mekkora hajót tudnak lehorgonyozni, és az meddig lesz elegendő, hiszen több ezer embert nem tudnak egyetlen hajón hetekig elhelyezni” – mondta Salvatore Martello. Hozzátette: ez az utolsó pillanat, mivel ha a kormány nem segít, kiszámíthatatlanná válik a helyzet.

„El kell szállítani a migránsokat Lampedusáról, ki kell üríteni a szigetet, ezzel egy időben pedig le kell állítani a migránsok érkezését” – jelentette ki.

„A lampedusaiak sötéten látják a jelent és a jövőt. Nem igazán hiszünk abban, hogy a szigetre nehezedő nyomást gyorsan enyhíteni fogják. A regisztrációs központból a migránsok elszöknek, és most a járványhelyzetben ez még súlyosabb félelmeket gerjeszt. A lakosok és a turisták sem érzik magukat biztonságban” – nyilatkozta Salvatore Martello.

A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek