KÜLFÖLD

Ultimátum: Azonnal állítsák le a migránsok érkezését

Tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán a migránsokkal teli hajók folyamatos érkezése miatt Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere.
  • Szerző: Ripost

Salvatore Martello hétfő estéig adott ultimátumot a római kormánynak, ahogyan ezt az MTI-nek elmondta. A polgármesteri hivatalból a kikötő felé tartva számolt be arról, hogy hétfő reggel óta tíz újabb hajó és csónak kötött ki.

„Nem bírjuk ezt a hatalmas migrációs nyomást!”- szögezte le. – „Hónapok óta tart ez a helyzet, és hónapok óta ugyanazt ismétlem: Lampedusán vészhelyzet van!”

Több mint ezer illegális bevándorló szorong a szigeten, tízszer többen, mint ahány embert a regisztrációs központ be tud fogadni. „Nem lehet ennyi embert összezsúfolni a kevesebb mint száz férőhelyes táborban: a migránsközpontot lezárattam, oda nem engedek be több embert. A kikötőben, a Favaloro mólón helyezzük el őket, ahogy tudjuk, de a szabad ég alatt, a tűző napon nem tarthatjuk őket napokig” – magyarázta.
Salvatore, ismertebb nevén Toto Martello a nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését Luciana Lamorgese belügyminisztertől és Giuseppe Conte kormányfőtől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért, amely azonban még nem érkezett meg. Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassul.

„Eddig nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki” – tette hozzá. Közölte: ekkora nyomás talán még soha nem volt Lampedusán, pedig a sziget évtizedek óta az Észak-Afrika és Európa közötti migrációs útvonal egyik déli kapujának számít.

A polgármester hétfő estig megoldást vár az olasz kormánytól (Fotó: Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Salvatore Martello elmondta: korábban azzal fenyegette meg a kormányt, hogy ő hirdet vészhelyzetet, és lezárja a kikötőt, de ehhez polgármesterként nincs hatásköre. Kijelentette, megoldást hétfő estétől vár, amikor a kormány ígérete szerint egy ezerfős hajót állítanak fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.

„Meglátjuk, mekkora hajót tudnak lehorgonyozni, és az meddig lesz elegendő, hiszen több ezer embert nem tudnak egyetlen hajón hetekig elhelyezni” – mondta Salvatore Martello. Hozzátette: ez az utolsó pillanat, mivel ha a kormány nem segít, kiszámíthatatlanná válik a helyzet.
„El kell szállítani a migránsokat Lampedusáról, ki kell üríteni a szigetet, ezzel egy időben pedig le kell állítani a migránsok érkezését” – jelentette ki.

„A lampedusaiak sötéten látják a jelent és a jövőt. Nem igazán hiszünk abban, hogy a szigetre nehezedő nyomást gyorsan enyhíteni fogják. A regisztrációs központból a migránsok elszöknek, és most a járványhelyzetben ez még súlyosabb félelmeket gerjeszt. A lakosok és a turisták sem érzik magukat biztonságban” – nyilatkozta Salvatore Martello.

A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?