KÜLFÖLD

Ez történt Angliában az emberekkel, miután újranyitották a kocsmákat

A britek szó szerint megrohamozták a négy hónap után újranyitó kocsmákat az országban. Az ország fele csúnyán lealjasodott.

Az Egyesült Királyságban a terveknek megfelelően alakult az oltási kampány üteme, így a koronavírus elleni vakcina első dózisát 32 190 576-an, a második adagot pedig 7 656 205-en kapták meg a szigetországban eddig, ami közel 60 beadott oltást jelent 100 főre vetítve. A sikeres tömeges immunizálás hatására egyértelműen gyengül a fertőzéses esetek és a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések, illetve a halálozások száma.

A brit egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a hétfő este zárult 24 órában országszerte mindösszesen 15-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez szeptember közepe óta a legalacsonyabb halálozási szám.

A nagyszerű járványügyi statisztikának köszönhetően a Boris Johson vezette brit kormány tartani tudta a nyitási menetrendet, melynek értelmében április 12-én, hétfőn kinyithattak a boltok, a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei, valamint újra fogadhatnak vendégeket a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is, köztük a szépségszalonok, fodrászatok, könyvtárak, mozik, múzeumok és az edzőtermek.

A törvények értelmében a kocsmák hétfő 00:01-től nyithattak ki ismét. Ezt a lehetőséget sok vendéglátóhelytulajdonos ki is használta: a helyi beszámolók szerint egyes helyeken, mint például a közép-angliai Coventry „The Oak” nevű kocsmája előtt, a zord időjárás ellenére is több mint egy kilométeres (!) sor várta a nagy pillanatot vasárnap éjfélkor.

A közép-angliai Coventry „The Oak” nevű kocsmája. (Forrás: Facebook)

Az igazi kocsmarohamra azonban csak hétfő este került sor. Nem túlzás azt állítani, hogy a britek fele bevette magát a vendéglátóhelyekre és szó szerint a sárga földig aljasodtak; ami a közel négy hónapja tartó lezárások után egyáltalán nem meglepő jelenség.

A nagy közösségi oldalakra feltöltött fotók és videók alapján Nagy Britannia alkoholfogyasztása jelentősen megugrott az elmúlt 24 órában. Ennek megfelelően a helyi sajtó csak a „nagy másnapos keddként” hivatkozik a mai napra.

Gazdasági elemzők szerint csak ezen a héten 4,5 milliárd fontot (1800 milliárd forint) költenek majd a brit üzletekben a vásárlók, ami hatalmas lökést adhat a lezárásokba belerokkant gazdaságnak.

A Daily Mail egyébként egy Angliában dolgozó magyar férfit, Kulcsár Attila kommunikációs szakembert szólaltatott meg a londoni újranyitással kapcsolatban.

„A ma esti légkör az egész tavalyi nyarat veri ... Ez valóban olyan, mint ahogy elképzelem a nagy újranyitást. Mindenhol csodálatosan heves hisztéria uralkodik. Nagyon ünnepi. Az egész olyan, mint egy nagy visszatérés az 1990-es évek igazi SoHo-jához”

- mondta Attila a népszerű brit bulvárlap internetes kiadásnak a tegnap este eseményeiről.

Sajnos a nagy újranyitásnak nem minden brit kocsmatulajdonos tudott örülni. Dave Mountford, a brit pubok érdekképviseletének szóvivője a Sky Newsnak azt mondta, hogy legalább 2000 kocsma zárt be végleg az országban, mások pedig komoly adósságot vettek a nyakukba, hogy túléljék a négy hónapon át tartó lezárásokat. A szakértő szerint a vendéglátóhelyek többségének még évekig állami támogatásokra lesz szüksége ahhoz, hogy túléljen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?