KÜLFÖLD

Újra látogatható a thaiföldi barlang, ahol tavaly bennragadt egy gyerekfocicsapat

12 gyerek és edzőjük azért ragadt tavaly nyáron az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben, mert elhagyták a kiépített, turisták által látogatható részt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat képviseletében Kovács Márton szakértőt annak kapcsán kérdezték az M1-en hogy újra megnyitották a látogatók előtt az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszert, ahonnan tavaly júniusban kimentették a monszun okozta hirtelen áradások miatt bent rekedt focista gyerekeket.

Megtudtuk: egy-egy thaiföldi barlang gyakran vízelvezető-rendszerként is működik, közülük soknak akár száz négyzetkilométernyi gyűjtőterülete van, ahol a monszun okozta hirtelen csapadéknövekedés könnyen vízszintemelkedéshez vezet. Tavaly a barlangban rekedt gyerekeket a járatok szisztematikus átvizsgálásával keresték a mentőalakulatok, és megtalálásuk után ugyan víz alatt, de azon az úton hozták ki őket, ahol bementek.

A thai szaktárca nemzeti parkokkal, vadvilággal és növényvédelemmel foglalkozó részlege az elmúlt több mint egy évben a lezárt barlangból eltávolították az összes mentőfelszerelést és a Tham Luang nemzeti park területén is átalakításokat végeztek.

A mentőakciónak egy múzeum is emléket állít, a barlang bejáratánál pedig bronzszobrot állítottak a 38 éves Szaman Kunannak, a thai haditengerészet volt búvárjának, aki életét vesztette a veszélyes mentési művelet során.

Mint ahogy azt a is megírta, a thaiföldi ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük 2018. június 23-án látogatott el a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Luang-Khun Nam Nang Non-barlangba. A hirtelen áradás miatt azonban több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?