KÜLFÖLD

Újra elszabadul a pokol Franciaországban

Októberben a spontán migránstábor, a Dzsungel felszámolása után a francia kikötővárosok rövid időre fellélegezhettek, de úgy tûnik, a nyugalmi időszaknak vége.
  • Szerző: KF

A várakozások szerint a helyzet idén nyáron minden eddiginél rosszabb lehet, mivel rekordmennyiségű migráns próbál átkelni Európába – és a többségük, Calais nagy bánatára, az Egyesült Királyságba szeretne eljutni.

 

Azért, hogy ne térjenek vissza a földi pokol napjai a kikötővárosokba, a régió vezetője felszólította a francia kormányt, hogy tegyen megelőző lépéseket, mielőtt a hatalmas migránshullám eléri Calais-t. Az új miniszterelnöknek, Edouard Philippe-nek címzett levelében Xavier Bertrand azt javasolja, hogy kezdjék el letartóztatni és kitoloncolni azokat a migránsokat, akik illegális módon akarnak az Egyesült Királyságba jutni.

„A helyzet újra kezd aggasztóvá válni. Naponta figyelmeztetnek a fuvarozók, hogy migránsok akarnak felkapaszkodni a teherautókra. A helyiek attól félnek, a migránsok újra elárasztják Calais-t. A veszély nagyon is valós”

– írta Bertrand.

 

De nemcsak Bertrand, más francia tisztviselők is aggódva készülnek a nyárra. Egyre többen javasolják azt, hogy a britekkel összefogva dolgozzanak ki megoldást a közös problémára, és ez lehetőleg minél előbb történjen meg. Minél tovább hezitálnak, annál több migráns szivároghat Calais-ba és Doverbe. A brit részről azonban most minden energiát a jövő hét végén esedékes választások kötnek le, így a franciák – még ha csak ideiglenesen is – egyedül maradnak a bajban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?