KÜLFÖLD

Újra a csúcson az Iszlám Állam?

A vérszomjas terrorszervezetnek ismét sikerült kicseleznie a világ titkosszolgálatait, és újabb célpontot jelöltek meg!
  • Szerző: KF

A terrorszervezet iraki állásait egyre jobban szorongatják a szövetséges erők, ezért a dzsihádisták költöztetik az apparátusukat – Jordánia határába. Ez azonban újabb félelmet szül: lehet, hogy az Iszlám Állam Jordánia elfoglalására készül?

 

A fegyverek és járművek egy részét már átszállították Ar-Rutbahba, egy határhoz közeli iraki településre. A régió stratégiailag is fontos, hiszen a jordán fővárost, Ammant köti össze olyan iraki nagyvárosokkal, mint például Moszul. A terroristáknak pedig új területekre van szükségük, így könnyen lehet, hogy Jordánia az új célpontjuk.

Jordánia eddig nagyrészt kimaradt a terrorizmus elleni háborúból és annak következményeiből, bár rengeteg menekült érkezett már az országba: a polgárháború kitörése óta naponta kétezernél is több iraki vagy szíriai lépi át a határt, a szíriai migránsok száma Jordániában már elérte az 1,4 milliót.

Ha a területi tervek nem lennének elég aggasztóak, az Iszlám Állam más témában is fejlődött: létrehozták saját közösségi oldalukat, amelyen keresztül híveiknek és potenciális tagjaiknak terjeszthetik ideológiájukat, valamint újabb terrortámadásokat tervezhetnek meg. A terrorszervezet erre a célra eddig is rendszeresen a közösségi médiát használta, de a titkosszolgálatok ezeket már egyre alaposabban vizsgálják, hogy kiszűrjék a gyanús megmozdulásokat. Az új hálóra azonban még nem tudtak bejutni.

És ezeket olvastad már?