KÜLFÖLD

Újfajta atombombákat telepít Németországba az USA

A bevetésükkel kapcsolatos gátlás sokkal kisebb...- mondja egy katonai szakértő.
  • Szerző: SZM

Hirosima és Nagaszaki óta az atomhatalmak vezetőit – többek között – az is gátolta a “piros gomb” megnyomásában, hogy tudatában voltak annak az iszonyú pusztításnak, amelyet egy ilyen eszköz okozhat.

A “hagyományos” atombomba helyett ezért egy kisebb méretű és hatósugarú, és sokkal pontosabb gyilkológépet alkottak az Egyesült Államokban, amelyet sikerrel teszteltek  – adta hírül többek között a DWN.de portál, az amerikai Nemzeti Nukleáris biztonsági adminisztrációra hivatkozva. A tesztet egy F16-C vadászgépről hajtották végre.

A nukleáris töltet nélküli teszt fontos információkkal szolgált a bomba magatartásáról. A bomba sorozatgyártására három év múlva kerül sor.

Ekkor 20 bombát a németországi Büchelbe visznek, és ott raktározzák el. További 20 bombát kap Belgium, hetvenet Olaszország és ötvenet Törökország.

A portál megjegyzi, hogy - úgy tűnik - Trump híven követi elődje, Obama politikáját. Ezt a “preciziós” atombombát még Obama alatt kezdték el kifejleszteni. Az amerikai vezérkar szerint ezt “helyi konfliktusoknál” lehet majd használni, és ugyanúgy vezérelhető ejtőernyővel látták el, mint amelyhez hasonló lebegett a napokkal ezelőtt Afganisztánban ledobott MOAB bomba fölött, amíg az földet nem ért.

A Sputniknewsnak nyilatkozó katonai szakértő szerint ezt a bombát “könnyebben” be fogják vetni egy háborúban, mert a pontossága miatt kevesebb áldozattal jár, mint a Japán városaira egykor ledobott amerikai atombombák.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?