KÜLFÖLD

Újabb ország készül betörni a vakcinapiacra: finisben az új készítmény

A vakcina a klinikai vizsgálatok harmadik fázisába lépett.
  • Szerző: Ripost

Törökország kedden megkezdte a SARS-CoV-2 típusú koronavírus elleni, legelőrehaladottabb stádiumban lévő vakcinája klinikai vizsgálatainak harmadik fázisát – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az első önkéntesnek az egyik ankarai kórházban adták be a készítményt.

Képünk illusztráció

Recep Tayyip Erdogan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott az eseményhez. Bejelentette, hogy az oltóanyag a Turkovac nevet kapta. Egyúttal rámutatott: ahhoz, hogy az országot mihamarabb kiszabadítsák a járvány nyomása alól, különösen fontos, hogy saját vakcinával rendelkezzen.

Az oltóanyagot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki.

A kis-ázsiai országban január 14-én indult meg az oltási kampány, amelynek tempója június közepe óta minden korábbinál gyorsabb. Kedden 25 éves korra csökkentették az oltásra jogosultak alsó korhatárát.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 994 ezer, míg a másodikat 14 millió 572 ezer ember kapta meg.

Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

A Turkovac egy inaktívat vírust tartalmazó vakcina. A tervek szerint az oltóanyagot több ezer önkéntesen próbálják majd ki, és a szakértők szerint a tesztelés folyamat novemberre lezárulhat. Ha a jóváhagyást felgyorsítják, akkor a török lakosság számára a jövő év elejére teljes mértékben elérhetővé válik a Turkovac – írja a külföldi sajtó.

A kísérleteket több mint két tucatnyi központban fogják végezni Törökország-szerte. Az ország a jövőre nézve azt is tervezi, hogy a vakcinát exportálja majd, amint engedélyt kapnak rá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?