KÜLFÖLD

Újabb műtét vár a szétválasztott bangladesi ikrekre

Ismét Bangladesbe utaznak a magyar orvosok, újabb rekonstrukciós műtét vár a bangladesi ikrekre. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány jó hírt közölt: az ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt.
  • Szerző: Ripost

Ismét együtt lehet a bangladesi sziámi ikrek családja, miután Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt és a család számára kialakítottak egy külön kórházi szobát, ahol az ikrek együtt lehetnek szüleikkel és idősebb testvérükkel. A magyar orvosok visszatérnek Bangladesbe, hogy felmérjék a két gyermek, különösen Rukia állapotát és azt, mi szükséges a rehabilitációjukhoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart: ez a koponyarekonstrukciós műtétek és a rehabilitáció időszaka. Az első rekonstrukciós beavatkozást szeptember 11-én végezték el, a következő pedig az előttünk álló hetekben esedékes. Dr. Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és dr. Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszatér Dakkába. Ugyancsak odautazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is.

Mint arról a beszámolt, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért. Azóta szépen fejlődik, beszél és játszik, már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukiánál azonban a műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka az volt, hogy a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények kiújultak, így véralvadási zavar keletkezett. A kislány állapota emiatt sokat romlott. Egyelőre nem tudják, felépülhet-e teljesen, de már képes mozgatni a végtagjait és kinyitja a szemét.

A műtétsorozat folytatásához a magyar orvoscsapatnak továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra”

– hangsúlyozta a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

És ezeket olvastad már?