KÜLFÖLD

Újabb migránstaxit foglaltak le az olaszok

Az olasz hatóságok szabálytalanságok miatt határozatlan időre lefoglalták az Ocean Viking hajót a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében.
  • Szerző: Ripost

Az Ocean Vikinget tizenegy órán át tartó ellenőrzést követően foglalták le. A parti őrség a legénység és az utasok biztonságát veszélyeztető technikai és működtetési szabálytalanságokkal indokolta a döntést. Legfőbb kifogása az volt, hogy a hajó a megengedettnél több embert szállított.

A hajót üzemeltető SOS Méditerranée szerint a hatóságok szándékosan kellemetlenkednek velük. A segélyszervezet jogtalannak nevezte a lépést.
A mentési műveletek során előfordul, hogy egy hajó több embert vesz fedélzetére, mint ahányan a papírok szerint tartózkodhatnának rajta. Azonban ezekben az esetekben az illegális bevándorlókat nem szabad utasként meghatározni, hiszen szükségből vették fel a fedélzetre őket – érvelt az SOS Méditerranée, aláhúzva, hogy ez a korábbi ellenőrzéseknél nem jelentett gondot. A nemzetközi tengeri jog szerint a bajbajutottak megmentése az arra hajózók kötelessége – tette hozzá a segélyszervezet.

Az Ocean Viking legutóbb, június végén 180 embert vett fedélzetére a Földközi-tengeren. A hajó július elején köthetett ki Porto Empedoclében. A koronavírus-világjárvány miatt két hétre egy karanténhajón szállásolták el őket.

Olaszország és Málta a járvány miatt nem biztonságosnak nyilvánította kikötőit, azonban így sem sikerült feltartóztatni a Líbiából és Tunéziából Európa felé tartó migránsokat. A két ország gyakran vonakodik beengedni a civilhajókat kikötőibe, és egyenlő teherelosztást követel az Európai Uniótól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?