KÜLFÖLD

Újabb migrációs terv bukott meg Brüsszelben

Nagy bajban van az EU, de meg akarják büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadtak be egyetlen migránst sem.
  • Szerző: KF

Az EU legutóbbi, migránsválságot enyhítő terve az volt, hogy 160 ezer olyan migránst vesznek át görög és olasz táborokból és helyeznek el más tagállamokban, akiknek a menedékkérelmét jogosnak találták. A megvalósításba azonban hiba csúszott, és legjobb esetben is csak 40 ezer migránsnak sikerül európai lakhelyet biztosítani.

 

Az Európai Bizottság migrációs ügyeiért felelős biztos, Dimitris Avramopoulos szerint néhány tagállam egyetlen migránst sem fogadott be, megszegve ezzel uniós kötelezettségét – és fenyegetése szerint ennek jogi következményei is lesznek.

„Az áthelyezés kulcsfontosságú a migrációs válság megoldása tekintetében, a politikánkat pedig szolidaritásra és tiszteletre alapoztuk. De a tagállamok közötti kölcsönös együttműködés és bizalom kritikus állapotban van.”

Avramopoulos szerint a menekültek elhelyezését nem lehet csak egy-két tagállam nyakába varrni, ebből a teljes közösségnek ki kéne vennie a részét.

A túlzsúfolt táborokból eddig 18400 migráns helyeztek át a hatóságok, az ő menedékkérelmeiket rendben találták, ezért kapnak letelepedési engedélyt. Görögországban azonban további 12500, míg Olaszországban 4000 olyan migráns várakozik az áthelyezésre, akiknek a kérelmét pozitívan bírálták el. Az EU még 2015 szeptemberében tett egy olyan ígéretet, hogy két éven belül 160 ezer valós menekültet helyez át a két tengerparti országból – később ezt a számot 98 ezerre mérsékelték, mivel az átvilágítások során kiderült: sokkal kevesebben menekülnek valós veszély elől.

 

A túlzsúfolt görög táborokban már olyan magas a feszültség szintje, hogy mindennaposakká váltak a gyilkosságok, verekedések, öngyilkossági kísérletek és a szexuális támadások.

Magyarország és Lengyelország már a kezdetektől fogva a betelepítési kvóta ellen szavazott, rajtuk kívül Ausztria sem fogadott be egyetlen elbírált migránst sem, míg az Egyesült Királyság e tekintetben is különutas politikát választott. A Bizottság a jövő hónapban ismerteti, milyen büntetésre számíthatnak ezek a tagállamok.

A migránsválság 2014-es kitörése óta 1,6 millió migráns érkezett Európába. Idén az ENSZ adatai szerint már 55215-en tették meg a Líbiából Olaszországba vezető Földközi-tengeri utat, a legtöbben Guineából, Nigériából, Bangladesből és Szíriából indultak. 2017-ben rekordokat dönthet a tengeren életüket vesztő migránsok száma is: már 1300-an fulladtak a tengerbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?