Létrehozva: 2021.03.25.

Oroszország: újabb migrációs hullám indulhat Szíriából, ha Amerika tovább izmozik

Oroszország szerint az Egyesült Államok szankciós politikája további milliókat kényszeríthet arra, hogy elhagyja Szíriát.

Oroszország és Szíria közös, menekültek hazatelepítésével foglalkozó koordinációs központja csütörtökön annak a félelmének adott hangot egy közleményben, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei humanitárius katasztrófát, és egy újabb migrációs válságot fognak okozni a közel-keleten, ha tovább folytatják a Szíriával szembeni megszorító politikájukat, melynek egyetlen célja az ország „gazdasági megfojtása és globális közösségtől való elszigetelése”írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

Mikhail Mizintsev, az orosz hadsereg tábornoka és a központ élén álló szíriai Husszein Makhlouf szerdán közösen áttekintette a szíriai kormány menekültek „tisztességes” visszatérésének, valamint az ország infrastruktúrájának, rekonstrukciójának és a munkalehetőségek megteremtésének tervét.

A 2011-es polgárháború kitörése óta körülbelül 10,6 millió szíriai kényszerült külföldre menekülni, főként a szomszédos országokba: Törökországba, Libanonba, Jordániába, Egyiptomba és Irakba. A Bassár el-Aszad vezette szír kormány célja, hogy a terroristáktól visszafoglalt területekre – orosz segítséggel – fokozatosan visszatelepítsék az országot elhagyó állampolgáraikat. A munkát azonban jelentősen megnehezítette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Szíriával szemben, és befagyasztották több száz állami szereplő, cég és magánszemély vagyonát, ami lényegében ellehetetlenítette a gazdasági élet fellendülését.

Amerika és szövetségesei megszorító politikája humanitárius katasztrófához vezet, amely új migrációs válságot válthat ki. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a rászoruló szíriai polgárok száma folyamatosan növekszik, míg az Egyesült Államok és a nyugati országok nem vállalják a felelősséget a katasztrófa miatt”

– olvasható a koordinációs központ csütörtöki nyilatkozatában, melyben az orosz fél annak az félelmének adott hangot, miszerint a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján újabb szankciókat vezethetnek be Szíria ellen. Ez pedig tovább növelheti a humanitárius válsághelyzetet az országban.

Egy szerdai sajtótájékoztatón Alekszandr Karpov ellentengernagy, az orosz védelmi minisztérium szíriai felek megbékélési központjának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy fokozott erőfeszítések folynak a „normális élet helyreállítása” érdekében a felszabadított területeken Szíriában, és eddig közel kétmillió menekültet sikerült visszatelepíteni az országba.

Emellett Karpov felszólította Ankarát, hogy vonja ki a török csapatokat Szíriából vagy legalább nyissanak meg humanitárius folyosókat az általuk megszállt területeken, mivel az ország északnyugati részén, Idlib tartományban újra fokozódtak a terrorista csoportok civil lakosság elleni támadásai.

A török ​​kormány még 2019 októberében indított a határain átnyúló inváziót Szíria ellen azzal az indokkal, hogy a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) csapatait felszámolják. Ankara terrorszervezetként tekint Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető YPG-re, melynek célja egy kurd autonóm állam kialakítása Törökország területén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

mandiner.hu

Minden a könnyeivel küzdő Szoboszlai arcára van írva, teljesen összetört a lecserélése után (FOTÓ)

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány